Реклама / Ads
11| 4278 |30.03.2023 ПОЛИТИКА

Анализаторът Пл. Димитров за изборите: ПП-ДБ и ГЕРБ са в клинч! Ще се съгласи ли някой да е втора цигулка?

.
Пламен Димитров
Завършващата предизборна кампания както винаги не доведе до някакви драматични промени в популярността и доверието към партиите, участващи в нея. ГЕРБ бе в малко по-добра позиция за атака, защото не управлява от близо две години и скорошните неволи като високата инфлация и бюджетния дефицит не могат да му бъдат приписани. За вота в неделя останаха две интриги – кой ще бъде първи и дали някоя от трите формации, движещи се малко под 4-процентовата бариера, ще успее да я прескочи.
 

Без да съм категоричен, моята прогноза е, че отговорът на първия въпрос ще бъде „ПП-ДБ“, а на втория – „не“.


Общото между петте парламентарни вота през последните 2 години е, че те произвеждат политически разпокъсан парламент, който или не може да излъчи правителство, или в единствения случай, когато го направи, то бе нестабилно и с кратък живот. Сюжетът на трите гласувания през 2021 г. обаче бе доста по-различен от този на изборите от 2022-ра и на тези, които предстоят в неделя.


През 2021 г. на политическия ринг излизаше по един нов, силен и нахъсан боксьор, който се провикваше: „Дайте ми го тоя Борисов да го ступам!“ През април и юли това бе партията на Слави Трифонов, а през ноември – тази на Кирил Петков и Асен Василев. През ноември 2022-ра и април 2023-та е различно – вече липсва новопоявил се боец от тежка категория. Вместо това на ринга виждаме старите двама равностойни състезатели, които са се вкопчили в клинч и повече се пазят да не получат някой нокаутиращ удар, отколкото да атакуват.


Рисунъкът на двубоя може да се промени ако двамата бойци излязат от клинча и се хванат под ръка за коалиция, или ако единият от тях намери достатъчно съюзници, за да управлява без другия. Първият сюжет е по-възможен, ако ПП-ДБ излязат на първо място в изборите и посочат премиер, а ГЕРБ се съгласи да бъде втора цигулка. Ако обаче Борисов е победител, лидерството се полага нему, а Кирил Петков и Асен Василев едва ли ще се съгласят да влязат в коалиция, в която няма да са водещ играч.

Вторият вариант, за коалиция без единия от двамата големи, е възможен по-скоро около ГЕРБ – чисто аритметично, ако към техните депутати добавим тези от ДПС и БСП, сигурно ще се получи някакво крехко мнозинство. Но далеч не е сигурно, че коалиция между ГЕРБ и БСП е възможна. Така че изглежда логично ПП-ДБ и ГЕРБ да си останат в сегашния клинч чак до есента, когато са местните избори и евентуално още едни предсрочни парламентарни.

Пламен Димитров

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6434 |23.03.2023 Георги Лозанов за изборите: На ГЕРБ му мина политическата карантина, ПП-ДБ излезе от анти-ГЕРБ говоренето . 9| 5041 |01.02.2023 Мартин Димитров: Не може да продължават служебните кабинети на Радев, идва нова политическа ситуация . 0| 5085 |26.01.2023 Мартин Димитров: Румен Радев изгражда служебна президентска република . 12| 7383 |23.12.2022 Анализаторът Пл. Димитров: Ще останем ли единственият транзитьор на руски газ за Европа?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads