Реклама / Ads
4| 3086 |21.09.2021 НОВИНИ

Проф. Момеков: Няма алтернатива на ваксинацията срещу коронавирус в момента

.
Проф. Георги Момеков Източник: стопкадър, bTV
Няма алтернатива на ваксинацията срещу коронавирус в момента, няма друга гледна точка, но за съжаление, у нас се даде дума на нарцистични личности, които говорят без никаква научна подкрепа. Това заяви пред bTV председателят на Българското научно дружество по фармация проф. Георги Момеков.
 

По думите му е достатъчно да се видят данните на сайта на Европейския център за контрол на заболяванията, които са публикувани на достъпен език, за да се види положителният ефект от ваксинацията срещу коронавируса.

 

„Досега не е имало 100-процентово успешна ваксина, с много малки изключения, защото винаги има някакъв малък процент хора, които не успяват да формират имунитет след ваксинация“, коментира Момеков.

 

Що се отнася до ваксинацията на децата, фармацевтът отбеляза, че в момента текат проучвания на съотношението полза – риск, защото в тази възрастова група понякога се появяват усложнения и като цяло коронавирусната инфекция не се преболедува толкова тежко, но на този етап данните за ползите са положителни.

 

„В момента има лъчи надежда, ЕМА преглежда документите на няколко медикамента срещу коронавируса. Това са моноклонални антитела“, каза Момеков.

 

Фармацевтът отбеляза, че в списъка с медикаменти срещу коронавируса у нас присъстват много кортикостероиди, но те не са за домашно лечение, а за пациенти в болници, които се нуждаят от кислородна терапия.

 

„Можем да погледнем статистиката за „свръхсмъртност“, можем да погледнем по данните на НСИ какво се е случило през този печален период в сравнение с пет години назад и ще видим, че тежестта на тази пандемия в България е много голяма“, добави той.

 
 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3322 |20.09.2021 Проф. Христова: Очакваме в следващите седмици плавно покачване на случаите на COVID-19 . 14| 4181 |20.09.2021 Проф. Кантарджиев: Има основание да се съмняваме в броя на обявяваните нови COVID случаи . 11| 3693 |19.09.2021 Проф. Михаил Константинов: Партиите да не ”сервират” в последния момент своя кандидат-президент . 6| 3405 |19.09.2021 Проф. Мира Кожухарова: Възрастните да се ваксинират и срещу грип

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads