Реклама / Ads
17| 3596 |05.05.2021 НОВИНИ

Проф. Огнян Герджиков: Премиерът не е Господ

.
Проф. Огнян Герджиков Източник: БГНЕС
„Премиерът не е Господ“. Така проф. Огнян Герджиков отговори на въпрос за разследване на ОЛАФ за закупуване на автомобили за МВР. Пред bTV той коментира работата на новото Народно събрание:
 

„Дали можете да очаквате да засадите дърво и след 5 дена то да даде плодове? Това направиха парламента с промените в Изборния кодекс. Много голяма язва е това в българското законодателство. Имаме калпаво законодателство. Гоним инвеститори заради законодателна некадърност.“

 

Професорът не изключи възможността промените в Изборния кодекс да предизвикат хаос на изборите. Според него държави като Бутан, Индонезия и Венецуела разчитат на машинното гласуване: „Защо го правим като светът като цяло се отказва от машинното гласуване? Щом се отказват значи има проблеми с него“.

 

Според него следващото служебно правителство ще се справи с изборите, но трябва да се изчака, за да се види предложенията на президента Румен Радев.

 

„Не е изключено да влезем в турбуленция и тежка политическа криза каквато не сме изпитвали досега“, прогнозира проф. Герджиков. Служебният министър-председател трябва да бъде равно отдалечен от политическите партии по думите му: „Най-важното е един премиер да има нужните хора за министри и съветници. Той може да не е толкова силен, но съветниците и министрите му да са. Предполагам, че ще бъде юрист“.

 

Според него работата на настоящото Народно събрание ще бъде запомнена с не много добрия тон: „Има парламенти, в които се бият, но трябва ли да взимаме пример от тях?“

 

Срокът на служебното правителство може да бъде по-дълъг, защото ще управлява докато се състави редовен кабинет. Ако последното не се случи, той прогнозира: „Това е политическа криза. Не е конституционна, но това не я прави по-красива“.

 

По думите му липсва коалиционна култура: „Ние сме млада демокрация“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 3497 |02.05.2021 Проф. Сергей Игнатов: Спасяването на душата е най-великото послание и най-трудният път . 3| 3711 |02.05.2021 Проф. Георги Рачев: Българите най-после са перфектните туристи . 20| 4323 |01.05.2021 Проф. Румен Гечев, БСП: Нямаме никакво намерение да разиграваме цирковете нито на ИТН, нито на ГЕРБ . 18| 4236 |01.05.2021 Проф. Ангелов: Ще ядосам премиера. Той не ми позволява да говоря политически

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads