Реклама / Ads
22| 5427 |21.09.2024 НОВИНИ

Проф. Сланчев: Руснаците не могат нищо повече срещу Украйна, Путин може да бъде свален

.
Наближава ли краят на войната в Украйна? Труден въпрос, но сякаш отговорите постепенно се проясняват. Идната седмица предстои украинският президент Володимир Зеленски да представи в Съединените щати своя и лично на президента Джо Байдън "план за победата". Вчера той даде да се разбере, че осъществяването му зависи главно от Джо Байдън. И че трябват бързи решения, които да бъдат взети в периода октомври-декември.
 

"Планът разчита на пълна подкрепа за Украйна, за да може да се разубедят руснаците от целите, които са поставени, за да могат те да тръгнат на съглашение. Докато Путин не се откаже от голяма част от целите си, шанс за мир няма да има", коментира пред БНР проф. Бранислав Сланчев от Калифорнийския университет в Сан Диего. Той е експерт по военни науки, военновременните преговори, причините за войни и начините за тяхното водене, както и по преговори за прекратяване на конфликти.

 

Според него украинците разчитат и на европейците, и на американците, че ще продължат подкрепата си за тях. В същото време ситуацията в Русия става все по-тежка - от икономическа и военна гледна точка, категоричен е проф. Сланчев. „Не разбирам защо САЩ не позволяват на Киев да използва далекобойни ракети срещу територията на Русия. До никаква ескалация няма да доведе това, защото руснаците са ескалирали на максимум и нямат повече какво да направят. Виждаме, че дори не могат да се защитят в Курска област, където украинската армия направи пробив. Успяха само да прехвърлят там 40-50 хиляди души, които не са в състояние да удържат положението. Това е. Същото важи и за ядрените им заплахи. Няма да има ядрен удар от руска страна“, категоричен е проф. Сланчев.

"Обнадеждава ме, е, че има голям натиск не само от Англия, но също и от Франция в момента да се позволи на Украйна да се ползват модерни далекобойни оръжия". По думите му целите на украинците са да се наруши руската инфраструктура. За продължаването на помощите от Запада е много важно да се покаже, че Украйна може да се бие и да спечели, отбеляза също той.

 

В предаването "Събота 150" експертът подчерта, че руската икономика се влошава. Според него обаче те могат да кретат на това ниво години наред. "Тази война може да се закучи, докато Путин е жив", смята той. "Икономиката върви от лошо към по-лошо. Факт е, че продължава да се обезценява рублата въпреки борбата на Централната банка да я запази. И сега руснаците имат много сериозен систематичен проблем, който ще доведе до разпадане на цивилната част от икономиката. Тя ще трябва да се концентрира изцяло към военно производство. Това, което аз се надявам да стане, е в един момент елитите да се обърнат срещу Путин, когато стане ясно, че той няма магическо решение за края на войната и не иска да я завърши и че той води страната към все по-лошо и по-лошо", заключи професорът. 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3008 |21.09.2024 Руслан Трад: Ударът с пейджърите е част от дългосрочна операция на Израел срещу "Хизбула". Русия се намесва . 2| 2439 |21.09.2024 Проф. Бранислав Сланчев: Тази война може да се закучи, докато Путин е жив . 0| 2454 |21.09.2024 Нови удари срещу Харков, десетки ранени . 4| 3940 |21.09.2024 Проф. Палангурски за ФрогНюз: 22 септември - денят, в който България заяви свободата си на света

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads