Реклама / Ads
0| 4800 |09.10.2014 НОВИНИ

Проф. А. Тодоров: Партиите бягат от "кабинет върху жарава"

.
Проф. А. Тодоров
Предложението на ГЕРБ, че ще прави правителство на малцинството и ще търси подкрепа от политическите партии в парламента, а в замяна на това партията на Борисов ще им предложи отделни министерски кресла, изглежда доста логична, но няма шанс да проработи. Това каза пред БНР политологът проф. Антоний Тодоров.
 
"От гледна точка на другите партии надали ще бъде приет този формат на предложение“, смята той. Поради това, че повечето партии в НС имат ограничен брой депутати и не могат да формират мнозинство, всеки предпочита да стои в опозиция и „да не се включва в управление, което ще бъде върху жарава“.
Относно идеята за широка коалиция, в която ГЕРБ да бъде подкрепена от БСП, Тодоров смята, че след първоначалните разговори това изглежда невъзможно.

Първо, БСП трябва да преодолее шока си от катастрофата, която преживя, второ, да преодолее честолюбието си, че ще бъде втори партньор и да преглътне някои фигури в това ново правителство, смята той.

Според него има възможност за такава коалиция, ако се стигне до едно открито споразумение, в което е ясно, че това правителство няма да има дълъг живот и в него да се поставят няколко ясни приоритета, които да могат да бъдат отчетени накрая на управлението, анализира той.
По отношение на ДПС, Тодоров коментира, че движението стои настрана, сякаш е разбрало, че повечето партии в момента трупат рейтинг от заявлението, че по никакъв начин не биха се коалирали с ДПС.
"Аз също не вярвам в новата правителствена формула ДПС да участва като явен коалиционен партньор, но нищо чудно да се постигне неявно споразумение за определено поведение - например ДПС да не бойкотира властта", допълни политологът.

Върху общественото мнение има натиск да приеме като неизбежна формулата за стабилно дясноцентристко управление - ГЕРБ, Реформаторски блок и Патриотичен фронт, смята той.
Повечето избиратели все по-малко ги вълнува дали управлението ще е дясноцентристко, широка коалиция, лявоцентристко . Те очакват решение от страна на политическата класа, което да бъде донякъде удовлетворително, донякъде приемливо, така че да бъдат решени належащите проблеми, посочи Тодоров.
Според него коалиция ГЕРБ-Реформаторски блок е малко вероятна.

„Видя се, че коалицията с ГЕРБ при определени условия е в състояние да взриви Реформаторския блок, да създаде големи търкания между партиите вътре и в крайна сметка да осуети такава формула, въпреки че тя преди изборите още беше представена като най-възможната“, обясни той. Патриотичният фронт също ще е една трудна "хапка" за Реформаторите, допълни Тодоров.
Той е категоричен, че ако бъде съставено правителство, това ще е след дълго време. Ако обаче ситуацията пришпори нещата, ще се стигне по-скоро до следващи предсрочни избори. Политологът обясни, че страната ни не е изключение при трудностите за формиране на кабинет - "и в Европа, и в света се вижда, че все по-трудно се формират нови правителства, току-що в Белгия формираха правителство след 4 месеца преговори".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 4715 |08.10.2014 В.Сидеров: Партиите се предлагат на ГЕРБ като жени в Амстердам . 36| 6369 |03.10.2014 А. Тодоров: Вече не гласувам . 6| 5229 |25.09.2014 Проф. Клисарова: Променяме формулата за делегирани бюджети в училищата . 0| 4644 |23.09.2014 Сметната палата отчете спад на даренията на партиите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads