Реклама / Ads
7| 3750 |25.01.2023 НОВИНИ

Проф. Топалов: Белград спира Скопие по пътя към ЕС по нареждане от Москва

.
Източник: стопкадър, NOVA NEWS
„За никого не е тайна, че Белград спира Скопие по пътя към ЕС по нареждане от Москва – това е веригата. Много хора в Северна Македония се дразнят, че разкриваме тази истина. Те ще стигнат до радикални крайности, което не е желано”.
 

Това заяви Проф. Кирил Топалов - посланик във Ватикана и Атина, член на смесената българо-македонската комисия по исторически и образователни въпроси в ефира NOVA NEWS.

 

„С побоя на Християн Пендиков искат да сплашат всички. Тези, които имат български паспорти не смеят да излязат на улицата, не смеят да си изкарат колите на улицата – катаджиите могат да намерят поне три причини да им свалят номерата. Те искат да сплашат и ще сплашат много хора. Терорът, който е в начална фаза, играе роля”, обясни дипломатът антибългарските настроения в РС Македония.

 

Относно забраната на български евродепутат и наши политици да присъстват на честванията по случай рождения ден на Гоце Делчев, Топалов каза, че това е израз на държавна позиция, която притеснява.

 

„Голяма изненада беше това, което обяви президентът Пендаровски, защото не РСМ е обиждана. Обиждана е България, пребит е младеж, който е секретар на българския културен клуб в Охрид. Би трябвало България да го направи, но тя няма да го направи”, обясни проф. Топалов.

 

В дипломацията нещата се правят реципрочно – ако вие изгоните чужди дипломати и те ще изгонят ваши дипломати.

 

„Трябва да се търсят пътища за снижаване на това напрежение, което се създава между двете държави – не ние сме трошили прозорци, не сме стреляли по техни институции, не сме пребили техен представител. Доста абсурдно е това – извън здравия разум”, каза по повод ескалацията на престъпленията срещу представители на българската държава и наши сънародници в РС Македония.

 

Проф. Топалов запита защо хората в РС Македония пречат на честването на Мара Бунева, защо чупят плочите на наши паметници. „Защо във фоайетата на техните училища имат снимки на „избитите от бугарските окупатори македонци”, когато те са избити от сръбските окупатори”, запита дипломатът.

 

Той самият е изненадан от забраната за влизане в Македония на български политици. „Какво повече искат? Освен зад всички тези неща да прозират някакви сили – на влизането на РСМ в Европейския съюз, може би Сърбия иска да попречи Македония да влезе в ЕС преди тях. Извън здравия разум е поведението на политиците, на журналистите на РС Македония”, обясни антибългарските настроения проф. Топалов.

„България не трябва да отстъпва за имената на българските културни клубове – нито Иван Михайлов, нито цар Борис Трети имат някаква вина за населението там”, категоричен е той.

 

За дейността на цар Борис Трети на територията на сегашна РС Македония проф. Топалов каза, че може да ги засипят с филмови ленти как масово го посрещат всички граждани, ученици и той върви без охрана. „Дайте снимки на посрещането на сръбската армия там”, каза той по адрес на македонците.

 

„По настояване на Борис Трети там се построиха пътища, университет, театър, създаде се администрацията и държавността на тази част от България, която до тогава бе под сръбска окупация. Той е амнистирал редица от комунистическите дейци, осъдени на смърт за антибългарска и всякаква терористична дейност. Иван Михайлов, който се бори за правата на македонците – какво им е виновен той? Това е антибългарска кампания и нищо друго”, категоричен е проф. Топалов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 3839 |25.01.2023 Проф. Ивайло Дичев: Вредната глупост за президентска република . 7| 3330 |24.01.2023 Проф. Маринов: Радев няма проблем с българските социалисти, а с председателя на БСП . 2| 2989 |24.01.2023 Проф. Пламен Киров: Датата 2 април е най-подходяща за избори . 1| 3839 |23.01.2023 Проф. Дичев: Радев готви свой политически проект, Нинова влезе в клопката му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads