Реклама / Ads
5| 4241 |04.02.2024 НОВИНИ

Проф. Цоков: Влагаме пари в децата на България. За 10 г. с 12% са нараснали хората, завършващи висше образование

.
Образователният министър проф. Галин Цоков Източник: БГНЕС
"Средната такса на обучение на студентите държавна поръчка миналата година е 1050 лв.", заяви образователният министър проф. Галин Цоков пред БНР. "Влагаме пари в децата на България. За десет години с 12% са нараснали хората, завършващи висше образование, които се осигуряват в България. Сега той е 86%. Завършването на висше образование в България гарантира, че младежите ще останат в страната ни."
 

По думите му с отпадането на таксите за студентите ще се увеличи конкуренцията по отношение на местата, определени за държавна поръчка във висшите държавни училища.

 

Кабинетът предлага да отпаднат таксите за обучение на студенти и докторанти в държавните висши училища, приети в местата, които държавата субсидира. За целта ще бъдат инициирани промени в Закона за висшето образование. Необходимата сума се изчислява на между 120 и 150 милиона лева годишно. Тези средства са осигурени още от втория семестър на тази учебна година.





Според проф. Цоков мярката не е еднократен акт, а цялостна правителствена политика. Мярката е насочена към това да се разшири достъпът, а не да са намали конкуренцията, категоричен бе министърът. Миналата годината българската образователна система влезе в един годишен доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и един от лошите за нас индикатори е, че 17% от младежите между 18 и 25 години нито учат, нито работят, нито се занимават дейности, свързани с неформално образование, алармира проф. Цоков.

 

Средният доход на завършилия висше образование е 2200 лв., а преди шест години той е бил 950 лв, посочи ръководителят на образователното ведомство. Най-добрият механизъм за това нашите, завършили висше образование, деца да останат в България е, когато се разширява възможността за получаване добре платена работа и други социални осигуровки като детски градини, отбеляза той. „Парите вече не са основен фактор за това децата ни да отиват в чужбина“, допълни проф. Цоков.





Националният статистически институт показва, че хората, завършили висше образование, получават от два до три пъти по-високи заплати от останалите, коментира още образователният министър.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4487 |04.02.2024 Антоанета Цонева, ПП-ДБ: Важно е след ротацията посоката и високото темпо на работа да се запазят . 1| 4171 |04.02.2024 Продължават протестите на гръцките фермери . 7| 4394 |04.02.2024 55-годишен пиян и дрогиран шофьор причини тежко ПТП в София, мъж е с опасност за живота . 5| 4375 |04.02.2024 Закопчаха четирима полицаи в София за подкуп

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads