Реклама / Ads
123| 10570 |02.09.2014 НОВИНИ

Проф. П. Цветков пред Фрог: Треперим пред Русия като заек пред питон

.
Цар Симеон си беше дълго време Симеон I, после стана Симеон Велики. Определението „велик” е относително. Симеон наистина създава една империя, но тя е нетрайна, тъй като българите не могат да издържат на големи империи. Факт е обаче, че без Симеон не можем да си представим нашата идентичност. Емоционален е подходът, когато наричаме Симеон велик, и това не е препоръчително, тъй като историята е наука, коментира пред Фрог нюз историкът проф. Пламен Цветков написаното за цар Симеон в учебника "Човек и общество" за 3-ти клас.
 

За мен проблемът е, че когато казва нещо Давутоглу, някои историци, чийто патриотизъм стига до стените на Кремъл, започват да пищят. Около тези учебници за 3-ти клас пак започна истерия. Това говори само за нашата слабост. Нашата национална идентичност не е стабилна, затова реагираме по този начин, убеден е проф. Цветков.

 

Реакциите на османска и турска тема са крайни. От една страна, изпитваме див комплекс за малоценност на тема турско, от друга – този комплекс ни тласка да се хвърлим в обятията на другата деспотична сила (Русия), от която България е видяла много зло. С турската истерия се прикрива този факт.

 

На въпрос дали със залавянето на Левски от полицията, както е написано в учебника, не се отнема от ореола на Левски, историкът отговори: Когато Захари Стоянов описва как Ботев и Левски са били във воденицата в Букурещ и Ботев от глад извива главата на кокошка, това прави ли го Ботев по-малко велик?! Има битови моменти, които правят тези личности хора. Че не е заловен Левски от османлиите, а от полицията – това е детайл, който не намалява значението на Левски. Всички знаем колко е велик той.   

 

Хората, които периодично разпалват тези истерии, са хора изпълняващи проекта „Южен поток”, който е вреден за България и ЕС. Русия и една изключително вредна държава и прави всичко възможно да ни откъсне от Европа. Нашето поведение спрямо Русия е като заекът парализиран пред питона. Излезе документ от военното министерство, в който Русия се посочва като заплаха за България, и веднага ревнаха един куп хора, че трябва да се извиняваме. Защо да се извиняваме като  Русия е заплаха за международния ред. Русия и режимът на Путин са агресивни и ако не ги спрем ще стане Трета световна война. Европа прекалено меко постъпва спрямо Русия, но все пак върви във вярната посока, смята историкът.

 

Трябва да се отхвърлят руските енергийни проекти. Бургас – Александруполис се видя, че е зловреден проект. „Белене” е изключително зловещ за България. Същото се отнася за „Южен поток”. Устингхаус е американска технология, но какво ще бъде ядреното гориво, което ще се използва?! Може би пак руско! В Уестингхаус има съмнителни далавери, защото знаем какво беше правителството на Орешарски. То е най-корумпираното правителство – комбинация между Беров и Луканов. При Беров се разви мафията, а при Луканов – България беше изцяло подчинена на Москва. Орешарски беше Луканов и Беров в едно, категоричен е проф. Цветков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 5220 |02.09.2014 СОС алармира пред Фрог: Парите от паркирането отиват в полицията . 11| 5351 |01.09.2014 Делийски пред Фрог: Ромите са електорален резервоар за партиите . 5| 5032 |01.09.2014 Проф. Мирчев: 950 000 са мъртвите души . 11| 9679 |01.09.2014 Адв. Хаджигенов пред Фрог: Пеевски лъже, че е получил жалбите ни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads