Реклама / Ads
9| 5396 |23.01.2020 НОВИНИ

Проф. Веселин Вучков: Необходимо ли е на България да има няколко НСО-та?

.
Веселин Вучков
Пет години не съм давал интервюта. Не е необходимо. Човек трябва да говори, когато е на политическо и обществено поприще. Предпочитам писаното слово. Това каза бившият шеф на МВР проф. Веселин Вучков по БТВ.
 

Доста време мина от оставката ми. Когато се явиш пред обществото с програма за реформи, започваш да ги правиш.  Изведнъж разбирам съвсем неочаквано, че трябва да работя  с хората, срещу които съм се борил. За това имах категорично несъгласие с премиер. Персоналните промени бяха наложителни. Двама от тях олицетворяваха модела на Орешарски. Това бяха  Светлозар Лазаров и Писанчев.

 

Нямам обяснение защо срещнах съпротива в премиера за тяхната смяна. След като ще бъде така, реших да подам оставка. Разочарованието не е по този повод. Опитвам се да бъда балансиран. Въпросът е да осъществяваш реформи. След като не можеш да ги осъществиш, се натрупва разочарование.  След това имахме разговор с Борисов, как си представяте Лазаров да бъде главен секретар? Спомнете си какви щети бяха нанесени на МВР по време на Орешарски. Нямаше как да продължа да работя с тези хора.

 

Относно предстоящите реформи, свързани със създаването на главна дирекция „Жандармерия“, Вучков обясни:  „Сякаш признаваме, че живеем в една терористична полудържава. Ние не сме Сомалия. Откъсването  на „Антитерор“  от ГДБОП не е добре. Други са нещата, които трябва да се променят. За мен е необяснимо, защото създаването  на главна дирекция „Жандармерия“ не е вписано в нито една управленска програма. Дали пък не трябва да се създаде ново звено за охрана на държавни служители?! Такъв законопроект бе внесен от ГЕРБ. Необходимо ли е на България да има няколко НСО-та. Необходимо е да има съдържателен дебат за това какви звена ще охранява МВР и да се спре със спекулациите по отношение на НСО.

 

Предложението на ДПС за това охраняваните лица да си плащат на НСО  е неприемливо. Всяка себеуважаваща се държава може да си позволи да си охранва най-представителните фигури. Политиката не е мръсна дума. У мен има известно разочарование. Бих призовал младите да заемат смислени позиции.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4746 |22.01.2020 Проф. Воденичаров: Мъдрите политици ще разберат, че ако помислят за българите, ще спечелят . 4| 4907 |22.01.2020 Проф. Александър Томов: Създала ли е Комисията по хазарта привилегия за определени фирми? . 2| 5485 |19.01.2020 Проф. Григор Димитров: Доктор Дечев избра медиите, защото проблемите се решават по-бързо . 10| 5892 |14.01.2020 Проф. Константинов: Наследникът на Димов си слага главата в торбата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads