Произвеждат все повече фалшиво сирене у нас
Близо 9800 тона са имитиращите продукти, които сме изяли тази година, докато през миналата те са били 9542 тона.
Общо през 2023 г. мандрите са произвели 12 867 тона сирене с растителни мазнини.
Според експерти тези продукти най-често отиват не в търговската мрежа, а в ресторантите и пекарните, като се влагат в банички и други закуски.
В магазините има изискване имитиращите продукти да се продават на отделен щанд и да бъдат пакетирани и ясно обозначени. Не така обаче стои въпросът в ресторантите и закусвалните, които не обозначават дали сиренето в менюто им е истинско или с растителни мазнини.
За деветте месеца на тази година са произведени и 54 100 тона истинско краве сирене, което обаче и по-малко от това излязло от мандрите до септември 2023 г. – 58440 тона.
Общо мандрите са преработили 533 млн. литра мляко, като от него 502 млн. литра са краве, 19,5 млн. л са овче, а близо 9 млн. литра са козе, пише Pariteni.
Моля, подкрепете ни.