Реклама / Ads
4| 2749 |22.08.2023 НОВИНИ

Производителите на олио плашат с фалит, министерството не иска да ги чуе

.
Производителите на олио предупредиха за фалити и отново поискаха да бъде вдигната забраната за внос на украинско зърно. Това става ясно от позиция на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти.
 

Тя идва след като днес стана ясно, че украинският президент Володимир Зеленски е поискал в среща с шефката на ЕК Урсула фон дер Лайен от 15 септември да бъде вдигната забраната за внос на украинско зърно, която бе въведена от пет държави (сред които и България). 

 

Това не е първият път, в който производителите на слънчогледово олио искат у нас да влиза зърно от Украйна. Още преди забраната да бъде въведена, те настояха за това и предупредиха, че ги грози фалит, ако такава забрана бъде въведена. 

 

Според Яне Янев, председател на Сдружението, предприятията са пред затваряне заради липсата на суровина на пазарни цени, което ще рефлектира върху целия сектор, националната икономика и социалната политика. Той заявява, че българските земеделски производители отказват да продават слънчоглед на цените, определени от международния пазар в момента. 

 

Според Янев единствена възможност на този етап за осигуряване на суровина на пазарни цени оставя вносът от Украйна, който обаче е забранен. Той обяснява, че е необходим внос на слънчоглед от поне 1.5 млн. тона годишно, голямата част от който предвид търговския баланс в района можела да дойде единствено от Украйна.

 

Три писма са изпратени към Министерството на земеделието от 9 юни, но ведомството не е отговорило. От организацията са се обърнали и към премиера Николай Денков. Настоява се да бъде обсъден план и да се набележат мерки в подкрепа на индустрията.

 

В контекста на проблемите с достъпа до суровина сдружението настоява за среща с участието и на представители на министерствата на земеделието и храните, на икономиката и индустрията и на финансите, за да бъдат обсъдени последиците от въвеждането на ограничителните мерки по отношение на вноса на селскостопанска продукция от Украйна до момента и намеренията за продължаването им след 15 септември 2023 г., с цел да бъде формирана национално отговорна позиция по въпроса.

 

Припомняме, че разрешението украинският внос на зърно да бъде забранен бе дадено от Брюксел заради призивите на петте страни, сред които и България, които се оплакаха от логистични проблеми и претъпкани складове. Четири от петте засегнати страни наложиха едностранни забрани за внос на множество украински храни. Зърнопроизводителите бяха категорични, че украинското зърно подбива родната продукция, която залежава по складовете.

 

Забраната стана факт след като важи до 15 септември  и се отнася само за пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе. Петте държави трябва да осигуряват само транзитен превоз на четирите стоки. Украйна многократно протестира срещу забраната и настоява за премахването й.

 

Според Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти до този момент не е изготвена оценка за въздействието на ограничителната мярка върху националната икономика, за пропуснатите приходи в бюджета и ограничаването на експортния дял и потенциал на страната. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2460 |14.08.2023 След зеленчукопроизводителите: Земеделското министерство провежда Консултативен съвет за месото . 1| 2644 |03.08.2023 Над 32 млн. лв. е спешната финансова помощ за производителите на слънчоглед . 19| 20243 |28.07.2023 Земеделският министър К. Вътев: Не плаша никого, но вероятно ще има криза с олиото . 2| 3208 |27.07.2023 Д-р Станимир Хасърджиев: Плашат гаргите! Няма пари за профилактичните прегледи на всички

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads