След зеленчукопроизводителите: Земеделското министерство провежда Консултативен съвет за месото
Това ще е четвъртият Консултативен съвет, след като миналата седмица се състояха заседания на Съветите по поземлените отношения, по млякото и по овощарството и зеленчукопроизводството. В заседанията участват представители на браншови организации, учени.
След набелязаните задачи, върху които ще работят занапред членовете на ресорните съвети, са промяна в нормативната уредба, свързана с поземлените отношения, с която да се постигне крайната цел – да имаме български храни на трапезата си, анализи на агрохранителните вериги по обратната проследимост за млякото, както и за плодовете и зеленчуците, базирани на текуща и предстояща проверка на Българската агенция по безопасност на храните и НАП в съответните сектори.
Министър Вътев посочи по-рано, че резултатите от проверките ще са повод за сериозни законодателни промени, сред които в законите за ДДС и за храните.
Сред другите предстоящи Консултативни съвети, анонсирани от министъра, са по пчелния мед, техническите култури, лозята и виното, етерично-маслените култури.
Говорим за продукти, за цялата агрохранителна верига, вече не се срещаме с определен бранш, а само на база агрохранителна верига, в която всеки трябва да си намери мястото, коментира през изминалата седмица министърът.
Кирил Вътев обяви в началото на юли, че по всички чувствителни теми в земеделието ще бъдат създадени национални Консултативни съвети.
Моля, подкрепете ни.