Реклама / Ads
2| 3162 |27.07.2023 НОВИНИ

Д-р Станимир Хасърджиев: Плашат гаргите! Няма пари за профилактичните прегледи на всички

.
Станимир Хасърджиев
Контролът върху парите е едно от нещата, от които биха могли да се възползват гражданите, но истинската цел на дигиталното здравеопазване не е финансова. Целта е да има все повече и по-навременна медицинска грижа. Това каза в интервю за БНР д-р Станимир Хасърджиев - председател на Националната пациентска организация и председател на УС на Българската асоциация за персонализирана медицина.
 

"Неминуемо технологиите навлизат в нашия живот и променят всичко. В медицината нещата се развиват със скоростта на светлината. Дигиталното здравеопазване е предоставяне на дигитални услуги – да сме повече здрави, по-рано да откриваме, ако има някакъв проблем и бързо да достигаме до решение", изтъкна той.


Големият проблем на нашето здравеопазване в момента е "изцяло изкривената система, правилата, по които се работи", посочи Хасърджиев.


"Разговорът се принизява до това от коя политическа партия ще бъде човекът. Не чух никакъв професионален разговор от какво има нужда здравната система, от какво има нужда българският гражданин", коментира експертът относно избора на нов шеф на НЗОК.


Запитан ще сработи ли механизмът с глобите, за да ходят повече хора на профилактичен преглед, Хасърджиев заяви, че стимулите биха по-ефективни от наказанието.


"Съвсем друг е въпросът когато отидеш на профилактичен преглед, какво се случва там. Дали не е проформа бележка, каквато получаваш, а не обстоен преглед, какъвто трябва да бъде."


"В момента това, което се случва, е да се плашат гаргите", добави Станимир Хасърджиев. Според него в бюджета на Здравната каса няма заделени средства всеки български гражданин да отиде на такъв преглед и политиците много добре знаят това.


"Никой няма никакво намерение да вдигне процента на хората, които ходят на профилактичен преглед", подчерта той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2617 |24.07.2023 Изслушват кандидата за управител на НЗОК Станимир Михайлов . 0| 2695 |17.07.2023 Станимир Михайлов е кандидатът на ПП-ДБ за шеф на здравната каса . 14| 2994 |10.07.2023 Плашат ли родните служби с ескалация на войната в Украйна? . 3| 3081 |29.03.2023 Гълъб Донев с моралистична реч за изборите: Независимо с какво ви плашат, не е страшно да се гласува

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads