Реклама / Ads
58| 7193 |28.06.2020 НОВИНИ

Прокопиев, Трайков и Дянков невинни по делото ”EVN”

.
Иво Прокопиев Източник: БГНЕС
Шестимата обвиняеми по делото ”EVN” за продажбата на 33% държавен дял от дружеството през 2011 г. бяха оправдани. Това са бившият финансов министър Симеон Дянков, бизнесменът Иво Прокопиев, Радослав Рачев, Любомир Евстатиев и Петър Василев от ”Булгброкърс” и бившият министър на икономиката и настоящ кмет на столичния район ”Средец” Трайчо Трайков.
 

Съдът коментира обвиненията на Иво Прокопиев, обръщайки внимание, че към периода, когато са взима решението за приватизацията, той е бил член на Националния съвет за тристранно сътрудничество - консултативен орган на който са се изразявали позиции. В този смисъл, каза съдът, това не е място за взимане на решения, за изразяване на мнение. Няма и законова възможност със съвети да се преценява по какъв начин да се приватизира, тъй като това става по строго регламентирани правила, описани в Закона за приватизацията.

 

За Симеон Дянков съдът каза, че нито един свидетел по делото, не е казал, че върху него е бил оказван натиск, приватизацията да става именно през дружеството на Иво Прокопиев "Булброкерс" и точно по този начин да се извърши приватизацията.

 

Отхвърлен беше искът на държавата срещу всички тях за щета, нанесена от, според прокуратурата, неизгодната приватизация.

 

Решението на съда не е окончателно, по него, ако прокуратурата прецени да протестира, ще се произнася и Специализирания апелативен съд, а след това - и третата върховна инстанция.


Оправданият Иво Прокопиев изрази удовлетворение от решението на съда:  "Мисля, че целият свят видя, че не бива в една нормална европейска държава правото на прокуратурата да обвинява и да слага етикети, че някой е обвиняем, да се използва като аргумент за репресия на невинни хора".

 

Трайчо Трайков коментира дали е допускал, че може да бъде осъден: "Единственият притеснителен, наистина, момент възникна, когато беше неочаквано забързано към края делото. Съдията тогава оправда това си действие, че не смята за редно да се поставя съдбата на един човек в зависимост от съдебна процедура толкова дълго и се оказа, че наистина е била искрена в мотивацията си".

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5186 |28.06.2020 Съдът ще се произнесе за Дянков, Прокопиев и Трайков по делото „EVN” . 20| 10535 |22.06.2020 Влиза съдът: решението за Прокопиев, Дянков и Трайков – триумф или падение за #Кой . 25| 4853 |21.06.2020 След седмица четат присъди за Дянков, Трайков и Прокопиев по делото за EVN . 29| 6650 |20.06.2020 От 3 до 10 г. затвор за Прокопиев, Трайков и Дянков поиска спецпрокуратурата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads