Реклама / Ads
7| 2975 |11.05.2021 НОВИНИ

Прокуратурата се отказа да протестира оправдателните присъди на Дянков, Трайков и Прокопиев

.
Андрей Янкулов
Оправдателните присъди по делото ”ЕВН” срещу бившите министри Дянков и Трайков и издателя Прокопиев според медиите са влезли в сила поради неподаване на протест от прокуратурата.
 

Главният прокурор след оправдателната присъда на СНС миналата година: „Подсъдимият Прокопиев, защото той все още е подсъдим и ще бъде подсъдим докато не приключи съдебната фаза на процеса, а това ще приключи на последна инстанция евентуално. Не е по-различен от подсъдимия Цветан Василев, от подсъдимия Арабаджиев, от подсъдимия Банев, от подсъдимия Миню Стайков, от обвиняемите Бобокови, всички те са невинни до доказване противното."


Вероятно трябва да очакваме същия процесуален край и по отношение на другите изброени по-горе подсъдими и обвиняеми, след като сам главният прокурор ги счита за аналогични случаи.


Само за последните дни трима бивши министри (третият е Ненчев) са оправдани с влезли в сила присъди поради изначална липса на престъпление по повдигнатите им обвинения. Казусите са представени в годишния мониторингов доклад на най-значимите разследвания за корупция по високите етажи на властта, публикуван от АКФ през юни миналата година. Следващия месец очаквайте продължението.


Тенденцията при основния дял от тези разследвания е шумно начало и тих край. Между тях години на "обвиняеми и подсъдими". Накрая, въпреки заклинанията на нейните ръководители, често дори самата прокуратура се отказва да държи някого като "подсъдим" чак до третата инстанция.
Не се намира държавен орган да даде отговор на въпроса защо се получава така.

 

Андрей Янкулов, бивш прокурор, Фейсбук

 

Делото ЕVN за продажбата на миноритарния дял на държавата в енергийната компания на Българска фондова борса през 2011 година бе едно от знаковите дела с висок обществен интерес. Освен бившия вицепремиер и министър на финансите Симеон Дянков, бившия министър на икономиката и енергетиката и бивш кандидат за президент Трайчо Трайков и издателя Иво Прокопиев, обвиняеми бяха и трима представители на мениджмънта на инвестиционния посредник "Булброкърс" - Радослав Рачев, Петър Василев и Любомир Евстатиев.

 

Досъдебното производство започна през 2013 г., а съдебната фаза през 2017. Бяха проведени 28 заседания от по средно 5-6 часа. Съдебните решения на Специализирания съд и на първа, и на втора инстанция, заключиха, че няма увреден държавен интерес.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3277 |10.05.2021 Адв. Янкулов: Ако следваме традицията на прокуратурата, няма да се случи нищо кой знае какво . 2| 3027 |10.05.2021 Спецпрокуратурата се хвали, а те искали да я закриват... . 47| 4805 |09.05.2021 След разкритията на Илчовски: Прокуратурата щяла да проверява . 9| 3216 |07.05.2021 Корнелия Нинова: Единствено ние не се отказахме от нито едно свое обещание и ги внесохме като предложения в парламента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads