Реклама / Ads
0| 18982 |20.07.2022 НОВИНИ

Единственият кандидат Огнян Димов пое телевизия на "Алма Матер"

.
Източник: ФрогНюз
Сагата със Студентската телевизия на Софийския университет приключи безславно преди дни, когато за генерален директор бе избран Огнян Димов. Защо безславно? Защото за пореден път стана ясно, че задкулисието посегна на студентската медия и този път влезе през парадния вход на Алма матер, за да убие наченките на истинска журналистика още в нейния зародиш.
 

Четири години студентската телевизия “Алма матер” в СУ е в състояние на безтегловност. Всичко се случи след назначаването на актьора Башар Рахал за директор на медията, скандалния клип с “Шефе, сметанката” и оттеглянето на Рахал. Преди две години той напуска шефския пост, а на негово място като “изпълняващ длъжността директор” бе назначена Цветелина Бенчева - момичето от същия този скандален клип. След напускането на Рахал няма телевизионна продукция. Бяха съкратени трите творчески длъжности. Нито реакциите в академичните среди, нито реакциите на студентите водят до какъвто и да е резултат. 

 

След повече от 2 години и половина ректорът проф. Анастас Герджиков (кандидат за президент, подкрепен от ГЕРБ, впрочем) обявява конкурс за нов директор на студентската телевизия. Назначено е и жури, в което влизат двама души от Факултета по журналистика и масова комуникация - доц. Орлин Спасов (ръководител на Катедра “Радио и телевизия”) и проф. Теодора Петрова (ръководител на Катедра “Комуникация и аудиовизуална продукция”) и нейният асистент Анета Милкова. Доц. Орлин Спасов е единственият, който гласува с "въздържал се".

 

Кой е Огнян Димов? 

 

Димов е бил директор на ТВ 7 и на “Канал 3”. Връките му със задкулисието обаче проличават, когато оглавява бившия телевизионен канал PRO.BG.

 

Каналът стартира на 4 юли 2009 г. на мястото на TV2 и се излъчва ефирно в цялата страна. За няколко месеца каналът рекордно повишава рейтинга си и става една от най-гледаните телевизии в страната. През 2009 г. PRO.BG печели нови лицензии за ефирно излъчване в още 25 града. В началото на 2010 г. са включени нови предаватели в 13 града.

 

В началото на 2010 г. компанията Central European Media Enterprises (CME) закупува bTV Media Group. Така компанията стана собственик на два от основните ефирни телевизионни канали в България и решава да закрие PRO.BG. През септември 2010 г., каналът прекрати ефирното излъчване в малките градове, а от 1 декември изключи всички предаватели за ефирно излъчване. От 1 януари 2011 г. сигналът на телевизията продължава да се разпространява чрез спътник и кабел без лого. От 18 януари ефирната мрежа се ползва от Телевизия ББТ, а от 22 януари на мястото на PRO.BG по кабел и сателит стартира новият телевизионен канал на bTV Media Group, насочен към мъжката аудитория - bTV Action.

 

“Удивена бях от невероятната комбинативност на Красимир Гергов да купува всичко и всички. PRO.BG се появи на телевизионния пазар, малко преди да изтече 10-годишния срок на лицензия на TV2, която кандидатствате в първите конкурси за национален търговски оператор, спечелени от bTV. Гергов купува програмния лиценз на TV2, след това купува 13 честоти на “ТОП Телевизия”, които бяха проблем още от времето на НСРТ, дадени с временно разрешително. Опакова ги, заедно с програмния лиценз с PRO.BG, назначава приближения си Огнян Димов, инвестира се много и след това се продава като bTV Action на bTV. Или - Красимир Гергов го продава на самия себе си, като част от bTV.

Но най-странното е в това, че Комисията за регулиране на съобщенията променя европейската дефиниция за това какво означава “национален оператор” като покритие заради него. С това сагата не приключва. Гергов после се отказва от наземното цифрово разпространение на bTV Action и пише ново писмо, с което моли да се даде на bTV Action право на национално разпространение чрез кабел и сателит. Тогава тези 13 честоти са дадени на TV 7. За какво влияние върху регулаторите може да става? Историята на Студентската телевизия повтаря тази с БНТ - там Емил Кошлуков по същият начин влезе в националната телевизия. Сега Огнян Димов идва в Студентската телевизия.”, посочи пред ФрогНюз доц. Светлана Божилова. 

 

Огнян Димов е единственият допуснат до консурса заради проблем с документите на останалите кандидати.

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3414 |10.07.2022 Няма данни арестувания Николай Огнянов да е доведен брат на Георги Семерджиев . 0| 2977 |10.07.2022 Прокурорите избраха трима кандидати за ВСС, днес гласуват за четвърти . 0| 3341 |09.07.2022 Евгений Кънев: Мандат на ДБ е единственият останал шанс на този парламент . 0| 2987 |01.07.2022 Украйна излезе с изявление за решението да е кандидат-член на ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads