Реклама / Ads
11| 3149 |08.02.2022 НОВИНИ

Прокуратурата: Изпълнителната власт да не се меси в сагата с ”Булгаргаз”

.
Изпълнителната власт няма право да се меси. С тези думи прокуратурата отговори на вчерашните коментари на премиера Кирил Петков за действията на държавното обвинение около “Булгаргаз”. Изводът? Войната между институциите продължава.
 

“Съгласно действащото у нас законодателство, обвинение се повдига след наличието на достатъчно доказателства, а преценката за това се прави от наблюдаващия делото прокурор и представители от изпълнителната власт нямат право да се намесват по тези въпроси”, заяви пред журналисти зам.-градският прокурор Чавдар Пастованов.

Наблюдаващият прокурор Мариян Александров заяви, че досъдебното производство е образувано от полицията на 28 януари след разпит на един свидетел, а голяма част от събраните от ГДНП материали така и не са стигнали до прокуратурата.

 

По думите на Александров обвинението се информира “по факс” а формулировките на разследващите полицаи са лишени от конкретика. Затова и Софийската градска прокуратура започнала да провежда разпити и да изисква още документи. 

 

Сагата с “Булгаргаз” 

 

Енергийната криза у нас и случващото се с “Булгаргаз” е още една линия на атаки и напрежение. Освен смененото ръководство на дружеството и обвиненията за високите цени, само преди няколко дни бивши министри обвиниха държавата, че е продала на борсата 60 хил. мегаватчаса газ на посредници в Румъния. Тезата бе подхваната от ГЕРБ и се стигна до извънреден брифинг на енергийния министър Александър Николов, който заяви - количествата са малко над 37 хил. мегаватчаса, продадени са от излишъци през газов хъб “Балкан”, където всичко е публично. 

 

Другата линия на напрежението е около освободения вече бивш директор на “Булгаргаз” Николай Павлов, който вчера бе привикан и на разпит в държавното обвинение. Той заяви, че няма нищо нередно и е оставил дружеството в отлично финансово състояние, което според настоящия енергиен министър не е съвсем така. 

 

Какво каза прокуратурата днес? 

 

Едното от престъпленията по досъдебното производство е неизгодна сделка по продажбата на излишъци на газ от “Булгаргаз“ през борсата. Александров обясни, че и двете борси – т.нар частна и държавна, са лицензирани от КЕВР и са равнопоставени, като при частната има гаранция за заплащане на сумите по сделките.

 

Обект на проверка са действията на служители на “Булгаргаз“ с оперативна самостоятелност и без задължение да докладват и съгласуват сделки в анонимния сегмент, където продавач и купувач се “запознават“ чак с идването на платежното нареждане. Прокурорът подчерта, че “тук се касае само и единствено за излишъци, “Булгаргаз“, за да пристъпи към продажба на количествата газ, трябва да е удовлетворил целия пазар на страната и трябва сделките да са на стойност не по-ниска от себестойността за “Булгаргаз“.

 

"Изнасянето на остатъчните количества газ на борсата не влияе на цената на газа за вътрешния пазар, като нито я намалява, нито я увеличава, тъй като сделките на борсата се сключват през месеца на доставка, когато цената за вътрешния пазар вече е утвърдена от КЕВР и се прилага на практика. С други думи, няма как цената на сделките на борсата да повлияе на цената на газта за потребителите, тъй като борсовата търговия се явява една последваща ценообразуването за потребителите дейност", обясниха по-късно от пресцентъра на СГП.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3498 |31.01.2022 Властите в Сърбия намесиха и България в ”атентата срещу Вучич” . 8| 3799 |29.01.2022 Димитър Ганев: Българите говорят за цени, а властта за всичко друго . 11| 11057 |27.01.2022 ДПС поиска да бъдат уволнени всички техни кадри във властта . 5| 3783 |25.01.2022 Властта за журналистите: Мисирка срещу „глупав кучи син”. Как Байдън реагира на неудобен въпрос

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads