Реклама / Ads
23| 5527 |31.07.2013 НОВИНИ

Прокуратурата обвини Цветанов

.
Цветан Цветанов Източник: Булфото
Софийска градска прокуратура внесе в Софийски градски съд обвинителен акт срещу Цветан Цветанов.
 

 

В хода на разследването по досъдебно производство, водено срещу Станимир Флоров (бивш директор на ГДБОП), са били събрани достатъчно данни за извършени престъпления и от други лица, едно от които е Цветан Цветанов.

 

Той е обвинен, за това че като министър на вътрешните работи, въпреки задълженията си, произтичащи от чл.16 ал.1 от ЗСРС и чл.175 ал.2 от НПК, е отказал разпореждане за прилагане на СРС по досъдебно производство водено срещу Орлин Тодоров (бивш директор на РЗБОП - Велико Търново) - престъпление по чл. 288 НК, пр. 2 вр. чл. 26 НК.

 

При разследването на досъдебното производство, водено срещу Тодоров от наблюдаващия делото прокурор от Окръжна прокуратура - Велико Търново са били изготвени 6 искания за прилагане на СРС. Тези искания са преценени като аргументирани и законосъобразни от Председателя на Окръжен съд - Велико Търново, поради което той е издал съответното съдебно разрешение за тяхното прилагане. Техническото прилагане на СРС е възложено на съответната структура в МВР, за което исканията на наблюдаващия прокурор и разрешенията на председателя на Окръжния съд (за периода 26. 08. 2009 г. - 18. 09. 2009 г.) са предоставени на МВР.

 

Цветан Цветанов, в качеството си на министър на вътрешните работи, съобразно ЗСРС и НПК е длъжен да издаде разпореждане за прилагане на СРС до СДОТО. Въпреки това си задължение, произтичащо от посочените текстове от ЗСРС и НПК той е отказал такова разпореждане.

 

Пренебрегвайки разрешенията, издадени от съдия, и на шестте искания, подписани от председателя на Окръжен съд - Велико Търново, Цветанов е поставил собственоръчно резолюции „НЕ!!!". С това не само е нарушил задълженията си като министър на вътрешните работи, но и е осуетил наказателното преследване срещу три лица, тъй като е възпрепятствал събирането на доказателства за разкриване на извършеното от Тодоров и от други лица тежко престъпление, които не са могли да бъдат събрани по друг начин.

 

В специализираната дирекция на МВР е нямало каквито и да е технически пречки за прилагане на въпросните СРС, нито е съществувала опасност от разкриването им. Разследването по отношение на останалите лица продължава.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 5155 |30.07.2013 Объркаха обвинението срещу Цветанов с "за катерушката и пързалката" . 7| 6132 |29.07.2013 Прокуратурата: Адвокатът на Червенкова лъже и набеждава Ася Петрова . 14| 5036 |25.07.2013 МВР ще съдейства с видеоматериали на прокуратурата . 10| 5046 |25.07.2013 Прокуратурата проверява за насилие на протеста

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads