Реклама / Ads
4| 3806 |01.09.2021 НОВИНИ

Прокуратурата писна от закриване на специализираното правораздаване. И дума не обелва, че е бухалка

.
Иван Гешев
Прокуратурата пусна съобщение, в което публично се ожали, че не е редно да се закрие специализираното правораздаване. Като мотив изтъква успехите в борбата срещу телефонните измамници. Разбира се държавното обвинение си спести световно известния факт, че спецсъда и спецпрокурарутата години наред се използват за бухалка срещу неудобните на властта и на неколцина олигарси.
 

Партите на протеста са категорични, че реформата в съдебната система трябва да започне именно със закриването на въпросните две структури. От държавното обвинение днес отбелязват в специално съобщение:  

 

Прокуратурата смята, че закриването на спецмагистратурите ще има негативен ефект. Това става ясно от становище на институцията до парламента по повод предложените промени в Закона за съдебната власт.

 

Според прокуратурата, ако бъдат приети, тези промени ще засегнат в негативен плансътрудничеството с Европейската прокуратура. Ще се стигне и до регрес в противодействието на организираната престъпност, корупцията по високите етажи на властта и тероризма.

 

В становището пише, че благодарение на работата на двете спецпрокуратури ЕК прекрати наблюдението по Механизма за сътрудничество и проверка, отнасящ се до противодействието срещу организираната престъпност.

 

Действията на Специализираната прокуратура доведоха до рязък спад на т.нар. "телефонни измами", които ощетяваха годишно стотици и дори хиляди български граждани. По разследвания на спецпрокуратурата за първи път се стигна до произнасяне и на осъдителни присъди за тероризъм, пише в становището.

 

Според институцията към момента липсва актуална и обективна оценка на въздействието на Закона за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт. Няма яснота и какво ще се случи с обезпеченията, наложени по Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, които вече са за около 3 млрд. лв.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3119 |01.09.2021 „Πpaвocъдиe зa вceĸи“ с призив към депутатите да закрият спецсъда и прокуратурата . 0| 3219 |01.09.2021 И Бербатов даде обяснения в прокуратурата . 2| 3296 |30.08.2021 Прокуратурата разпитва Боби Михайлов по сигнал на Бербатов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads