Реклама / Ads
13| 3076 |05.05.2021 НОВИНИ

Прокурори се жалват в Европа от закриването на спецправосъдието

.
Източник: БГНЕС
Асоциацията на прокурорите в България се жалва пред редица европейски институции с твърдението, че промените за закриване на специализираните съдилища и прокуратури, приети на първо четене в комисията по правни въпроси в парламента по предложение на ”Демократична България”, и за предложенията за промени в Конституцията, които според тях били лобистки законопроекти и опит за недопустима намеса в независимостта на съдебната власт.
 

Според асоциацията предложените промени "застрашават върховенството на закона и разделението на властите в страната", не са подложени на никакво обществено обсъждане (каквито са препоръките на Европейската комисия за демокрация чрез право (Венецианската комисия) и "по същество представляват недопустим опит за политическа намеса в независимата по Конституция съдебна власт".

 

От асоциацията посочват, че внесените от "27 народни представители от парламентарната група на "Демократична България" предложения за поправки в Конституцията касаят промяна на елементите на формата на държавно управление, което означава, че са от компетентността на Велико народно събрание.

 

"От председателя на парламентарната група на "Демократична България" и група народни представители на Закон за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт и проект на Закон за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс", с които се цели закриването на специализираните съд и прокуратура - структури, които се занимават с най-тежките дела в държавата, а работата им е оценена като добър модел за борба с организираната престъпност и корупцията. Премахването им би затруднило работата по разследвания от компетентност на Европейската прокуратура, тъй като именно Специализираният наказателен съд е компетентен да разглежда делата от тази категория", твърдят от организацията.

 

От АПБ предупреждават и за възможно блокиране на борбата срещу организираната престъпност и корупцията в страната в случай че бъде приет внесения от политическа партия "Да, България" проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, с който се цели закриването и разделянето на КПКОНПИ. Тези промени обаче изобщо не са обсъждани в правната комисия и не са гласувани.

 

"Подсъдими и обвиняеми лица приветстваха и друг законопроект за изменение и допълнение на наказателно-процесуалния кодекс, внесен от народни представители от парламентарната група на "Изправи се! Мутри вън!", с който се възстановяват отменените през 2010 г. текстове, даващи възможност на обвиняем да поиска делото му да се разгледа от съда, ако до две години след повдигане на обвинение не е внесен обвинителен акт", се посочва в писмото на АПБ. Според тях наказателните производства срещу тези обвиняеми се отличават с фактическа и правна сложност, които предполагат по-дълъг период на разследване.

 

Миналата седмица след гласуването на поправките прокурорите се събраха на протести в цялата страна, а на извънредно заседание на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет бе приета подобна по смисъл декларация, която също ще бъде изпратена до европейските институции. Преди да бъде прието окончателно предложението за закриването на специализираните съдилища и прокуратури, то трябва да бъде гласувано в пленарната зала, а след това да мине отново през правна комисия и зала на второ четене. Подобни аргументи за лобизъм и намеса в независимата съдебна власт използваха от депутатите от ГЕРБ по време на обсъждането в правната комисия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 6164 |05.05.2021 България удари дъното по цената на труда в Европа . 15| 3454 |04.05.2021 Следователите се жалват на Брюксел заради закриването на Спецсъда . 48| 6972 |04.05.2021 Борисов, питайте ”приятелите в Европа” какво е демокрация. Вие не знаете . 7| 3317 |01.05.2021 Благовест Кирилов: Бъдещето на Европа е в левите ценности

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads