Реклама / Ads
14| 3176 |29.04.2021 НОВИНИ

Прокурорския протест - аплодисменти за Гешев и някои лъжи

.
Източник: БГНЕС
Аплодисменти и трогателни речи на прокурорския протест пред Съдебната палата. Начело на мълчаливата демонстрация бе не кой да е, а обвинител №1 - Иван Гешев, който за разлика от своите колеги не бе облечен в червена тога. Проявата започна в 11 ч. А на нея чухме някои тези, които депутати и министри в оставка от кабинета на ГЕРБ повтарят от вчера.
 

Говорителката на главния прокурор Сийка Милева и шефката на спецпрокуратурата Валентина Маджарова обясниха колко е лошо да бъдат закрити спецмагистратурите, колко добре се справят те и как всъщност са създадени по поръка на Брюксел. И как същият този Брюксел в доклада си от миналата година за върховенството на закона дори коментирал положително работата на Спецпрокуратурата. Важно е обаче да се каже следното - в същият този цитиран документ се посочва проблемът с липсата на осъдителни присъди на лица по високите етажи, замесени с корупция. 


Двете прокурорки видяха в законопроекта на "Демократична България", който мина на първо четене в правната комисия в сряда, лобизъм в полза на обвиняеми и подсъдими с големи финансови възможности. Случайно или не, това е тезата и на ГЕРБ, които са категорични, че по този начин олигарси ще имат финансов ресурс, който ще се използва на идните избори. 


Гешев взе думата и в края на протеста: "Гордея се, че съм главен прокурор на България. Като всеки български гражданин, най-вече ние, сме длъжни да реагираме, когато е налице недопустим политически натиск върху независимата на съдебна власт и нарушаване на принципа за разделение на властите", обяви в декларация ръководството на прокуратурата. И допълни, че "опитите чрез спешно лобистко "законодателство" да бъдат унищожени най-ефективните и ефикасни структури за борба с организираната престъпност, корупцията и престъпленията по глава I от НК (основно шпионаж и тероризъм) не е в интерес на българските граждани и общество", обяви той, а след думите му последваха и бурни овации. 


Прокурорите са готови да изпратят становищата си до всички институции в Европа заради опитът да се застраши върховенството на закона у нас и най-върховният принцип - разделението на властите. 


По-рано през деня премиерът в оставка Бойко Борисов манипулира, че се предлага закриване на КПКОНПИ, че се вдигат автоматично запори за милиони левове, че те ще изтекат в чужбина, както и че с тях щели да се плащат следващите избори. Това впрочем вече се чу вчера, чу се и сутринта. 


Става дума за внесения законопроект от страна на "Демократична България" за реформа на антикорупционната комисия, който наистина предвижда спиране на производствата в КПКОНПИ, но не и автоматична отмяна на наложени обезпечителни мерки.


Хората, чиито права са засегнати от влезли в сила обезпечителни мерки, по които Върховният касационен съд не се е произнасял като инстанция по същество, могат да подадат касационна жалба срещу обезпечителния акт. Нищо повече. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 3039 |29.04.2021 Победа на партиите на протеста: Отпадна ограничението на брой секции в чужбина . 23| 3217 |28.04.2021 Станислав Балабанов: Която и партия от протеста да предложи правителство, ще бъде задушена в парламента . 15| 8937 |25.04.2021 Манолова на протеста във Владая: Транспортният министър спешно в парламента за ЖП трасето . 20| 12172 |23.04.2021 Протестиращи: Получил ли е Борисов израелско гражданство?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads