0|
6256
|14.09.2010
НОВИНИ
Прокуратурата подгони всички детски кухни
Прокуратурата е разпоредила проверка във всички детски кухни в страната, включително и частните.
Това обяви на пресконференция в Министерството на здравеопазването д-р Тенчо Тенев, главен държавен здравен инспектор на Република България. По думите му, проверката най-вероятно е след подаден сигнал. "Проверява се дали са спазени изискванията за устройството и дейността на детските кухни, дали са регистрирани по Закона за храните, безопасни ли са, дали храната се приготвя по определения начин, дали се оставят проби от храната. Следи се и за устройството на сградите, дали се използва работно облекло, как се изнася боклукът и др.", обясни д-р Тенев.
Той допълни, че до 17 септември РИОКОЗ ще проверява дали се спазват разпоредбите на Наредба 26 относно изискванията към устройството и дейността на детските кухни,както и здравните изисквания към тях. До 20 септември пък се очаквали резултатите от проверка в детските градини и ясли, която се провежда съвместно с органите на държавния ветеринарен контрол по отношение на постъпващите храни от животински и неживотински произход. Обект на проверката са документите за произход, етикетирането, срокът на трайност, условията за съхранението. През октомври е планирана проверка в ученическите столове за спазването на разпоредбите на Наредба 37 за здравословното хранене на учениците.
Д-р Маша Гавраилова, началник отдел „Опазване на общественото здраве” в Дирекция „Обществено здраве” към Министерството на здравеопазването, коментира, че все още има какво да се желае по отношение на здравословното хранене в детските кухни, като на-много има нужда от риба, млечни и зърнени продукти. Наблюдава се увеличение на консумацията на плодове и зеленчуци, отбеляза д-р Гавраилова. Тя посочи, че има отделни общини, които са назначили диетолози към съответните кухни и столове, като там се отчитат добри резултати по отношение на здравословното хранене.
Той допълни, че до 17 септември РИОКОЗ ще проверява дали се спазват разпоредбите на Наредба 26 относно изискванията към устройството и дейността на детските кухни,както и здравните изисквания към тях. До 20 септември пък се очаквали резултатите от проверка в детските градини и ясли, която се провежда съвместно с органите на държавния ветеринарен контрол по отношение на постъпващите храни от животински и неживотински произход. Обект на проверката са документите за произход, етикетирането, срокът на трайност, условията за съхранението. През октомври е планирана проверка в ученическите столове за спазването на разпоредбите на Наредба 37 за здравословното хранене на учениците.
Д-р Маша Гавраилова, началник отдел „Опазване на общественото здраве” в Дирекция „Обществено здраве” към Министерството на здравеопазването, коментира, че все още има какво да се желае по отношение на здравословното хранене в детските кухни, като на-много има нужда от риба, млечни и зърнени продукти. Наблюдава се увеличение на консумацията на плодове и зеленчуци, отбеляза д-р Гавраилова. Тя посочи, че има отделни общини, които са назначили диетолози към съответните кухни и столове, като там се отчитат добри резултати по отношение на здравословното хранене.
Моля, подкрепете ни.
Реклама / Ads
КОМЕНТАРИ
Реклама / Ads