Реклама / Ads
43| 6814 |31.12.2020 НОВИНИ

За ЧНГ прокуратурата предаде на съд Пламен Бобоков за върхове на стрели

.
Прокуратурата информира за скоростното приключване и предаването на съд на Пламен Бобоков по обвинение за противозаконно държане на археологически обекти, представляващи върхове на стрели и копия. По традиция, въведена от Иван Гешев, акции и подобни обвинения се оповестяват в навечерието на големи празници.
 

За това дело се разбра преди точно месец след интервюто на братята Пламен и Атанас Бобокови, в което те обвиниха премиера Бойко Борисов в лъжа, а прокуратурата - в садизъм. Веднага след разговора стана ясно, че Пламен Бобоков е бил извикан в русенската прокуратура, където му е било повдигнато въпросното обвинение.

 

Именно с края на това разследване се хвали държавното обвинение. Според официалното съобщение "при претърсване в дома му в Русе от Специализираната прокуратура са намерени и иззети 50 броя археологически обекти – 48 броя върхове на стрели от желязо и 2 броя върхове на копие от желязо". Материалите за тях били отделени от делото на Специализираната прокуратура и са изпратени по компетентност на Окръжна прокуратура – Русе, в чийто район са държани обектите.


Обвинението срещу Пламен Бобоков е за престъпление, за което се предвижда наказание лишаване от свобода до 6 години и глоба от 3 000 до 15 000 лева, като съдът може да наложи и конфискация до 1/2 от имуществото и лишаване от права.

Разследването е проведено от екип от следователи в Окръжния следствен отдел към Окръжна прокуратура – Русе. Спрямо обвиняемия е взета мярка за неотклонение „Подписка“. По искане на Окръжна прокуратура – Русе, с определение на Окръжен съд – Русе, са наложени и обезпечителни мерки за изпълнение на наказанията глоба и конфискация.

 

На 30.12.2020 г. делото е внесено за разглеждане в Окръжен съд – Русе с обвинителен акт. По време на разследването са извършени претърсвания, изземвания, разпитани са свидетели и са приети експертните заключения. По делото са назначени основна и допълнителна съдебно-археологическа експертизи. От заключенията им се установява, че намерените и иззети обекти представляват движими културни ценности, съгласно Закона за културното наследство, твърди прокуратурата. Датирани били като късноантични и средновековни и имащи историческа стойност. "Те са автентични, цели, сравнително добре запазени и не представляват масов материал по смисъла на закона", пише прокуратурата.

 

Още при повдигането на обвинението обаче, адвокатът на Бобоков Ина Лулчева обяви, че то е абсолютно несъставомерно. Става дума за пано с 50 ръждясали стрелички, забити в него. То е намерено в склад в дома на Бобоков, където той държи и други ненужни вещи. Лулчева обясни още, че паното е оценено от експертизата на прокуратурата за 652 лв. Според експертите тези накрайници на стрели са от 6-14 век. Паното няма художествена, културна и научна стойност, допълни адвокатът.

Атанас и Пламен Бобокови бяха сред задържаните за твърдания, че били свързани с аферата с боклуци. По-късно те получиха и обвинения за организирана престъпна група, занимаваща се с незаконна дейност, пак свързана с отпадъци. Двамата отричат каквато и да е вина. Цитират и документи. По това дело Пламен Бобоков е на свобода срещу 1 млн.лв парична гаранция, а брат му Атанас - срещу 2 млн.лв.

 

Само преди дни стана ясно, че бизнесмените са потърсили защита от Държавния департамент в САЩ. За целта те са наели лобистка фирма, на която са предоставили документи и доказателства за натиск и неправомерни действия от страна на Бойко Борисов, Иван Гешев и депутата Делян Пеевски.

 

След участието на братя Бобокови в предаването "120 минути" на бТВ наблюдатели бяха категорични, че в най-скоро време ще последва нов удар срещу тях от страна на триото "Борисов, Гешев, Пеевски". Повдигането на обвинението за страличките доказва, че са били прави...



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4519 |29.12.2020 Божков: Прокуратурата наруши почти всички действащи закони през 2020 . 55| 5668 |23.12.2020 Христо Иванов: Прокуратурата да покаже как е търсила Мата Хари . 27| 6966 |23.12.2020 Слави Трифонов: За работата на Прокуратурата само властта може да каже: “Конграчулейшънс!” . 11| 5820 |23.12.2020 Пламен Данаилов: Министърът на икономиката или не знае какво прави, или хвърля прах в очите на хората

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads