Реклама / Ads
2| 3178 |22.03.2023 НОВИНИ

Прокуратурата разкри подробности за съучастничката на Ружа Игнатова и картината на Полък

.
Прокуратурата даде пред медии повече информация за екстрадицията на български гражданин по искане на САЩ.
 

„В рамките на деня е получено писмо от департамента по правосъдие на САЩ, с което благодарят за работата с българската прокуратура.

 

Гражданинът е от женски пол с инициали И.Д., предадена е на 20 март от служители на ГД „Охрана“ при Министерство на правосъдието на упълномощени представители на САЩ на Летище София. Има информация, че българската гражданка вече е пристигнала в Щатите“, информира Христо Кръстев, прокурор от СГП.

 

„Екстрадицията е поискана във връзка с престъпления в участия в организирана престъпна група с цел измама и пране на пари. Това е съучастник в евентуалната престъпна дейност на така известната криптокралица Ружа Игнатова“, допълва Кръстев.

 

Стана ясно, че в СГП няма разследване по повод твърденията за това, че има фирми в България, през които са минавали средства, свързани с измамата. То се води само на територията на САЩ, защото там е извършено престъплението. От територията на САЩ са изпращани съобщения по телевизия и радио, че ако се инвестира в тази криптовалута Onecoin, ще има голяма доходност.

 

Той заяви още, че няма забавяне в изпълнението нито от страна на прокуратурата, нито от страна на съда.

 

„С писмото от САЩ искат информация за точното време, което е престояло лицето в арестите, за да може по-късно да приспаднат това време от присъдата. Била е по едно време и под домашен арест.

 

Искането за екстрадиция е получено през март 2021 г., като е издадена заповед за арест в южен окръг на Ню Йорк, издадена е червена бюлетина и на 8 юни 2021 г. лицето е задържано в София“, каза още той.

 

На 08.06.2021 г. във ВКП, отдел „Международен“, постъпва писмо от МВР-ДМОС, с което се изпращат документи във връзка със задържането на И. Д., въз основа на издирването й с червен бюлетин от 31.05.2021 г. по искане на съдебните власти на САЩ. На 08.06.2021 г. българската гражданка е задържана за срок от 24 часа по реда на чл. 72, ал. 1, т. 6 от ЗМВР.

 

На основание изложената фактическа обстановка прокурор от ВКП издава постановление за задържане на И.Д. за срок до 72 часа, като преписката е изпратена на градския прокурор на СГП за осъществяване на процедура по реда на чл. 14, ал. 4 т. 1- 4 от Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест /ЗЕЕЗА/.

 

На 10.06.2021 г. СГП внася в СГС искане за постановяване на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо И.Д. На 11.06.2021 г. съдът постановява задържането на И.Д.

 

На 15.06.2021 г. СГП внася в СГС искането на САЩ за екстрадиране на И.Д. за разглеждане по същество.

 

На 01.12.2021 г. с решение на СГС допуска екстрадиция на И.Д. във връзка с искане на САЩ за предаването й с цел наказателно преследване по дело на Окръжен съд на САЩ Южен окръг на Ню Йорк по внесен обвинителен акт, издаден на 24.09.2020 г., с обвинения за конспирация за извършване на измама с електронни средства и конспирация с цел пране на пари.

 

Обвиненията спрямо И.Д. са за това, че в периода от 2014 г. до 2019 г. в Южен окръг на Ню Йорк и на други места, заедно с други лица, умишлено и съзнателно са се събрали и измислили план за измами за получаване на пари и имущество под фалшив и измамен претекст, като са изпращали по електронен път, радио и тв комуникации различен вид съобщения за продажба на криптовалута, известна като „УанКойн“, давали са неверни твърдения и са представяли неверни изявления, за да набират хора по целия свят, които да инвестират в „УанКойн“.

 

Второто обвинение е за пране на пари, като са извършвани транзакции на имущество, за което лицата са знаели, че е предмет на незаконна дейност по повод измами, с цел да укрият имуществото, придобито от тази им дейност.

 

„По повод множеството запитвания относно картината на Полък, използваме възможността да предоставим още информация по случая. Разследването е поето от СГП. Работено е по информация, че се организира незаконна продажба на тази картина.

 

Тя е иззета. Към момента се съхранява при съответните условия и с нужната охрана“, обяви говорителят на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова.

 

„От експерти от Националната художествена галерия е казано, че картината отговаря на особеностите на художника. Извършеният флуоресцентен анализ показва, че пигментите в нея са подобни на тези, ползвани от Полък в други произведения.

 

Надпис на английски език на гърба на картината посвещава картината на млада филмова звезда: "Посветено на моята много талантлива и скъпа приятелка Лорън Бекол. Честит рожден ден. 16 септември 1949 г." Дадени са указания на наблюдаващия прокурор, ще бъде назначена допълнителна експертиза“, допълни още тя.

 

Няма данни тази картина да е каталогизирана, обясни още тя и допълни: „Предстои да се установи и дали картината е свързана с Румъния, след подозрения за ова, че е принадлежала на Чаушеску. Българският гражданин, задържан у нас, е един. Той не е знаел дали картината е автентична или не, така твърди той. Той е съхранявал картината, не твърди да е бил собственик на нея. Картината не е била обявена за издирване.“

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3567 |22.03.2023 Прокуратурата разследва съмнение за блудство с 4-годишно момиченце в детска градина . 17| 12850 |22.03.2023 Кольо Парамов: Ако бяхме разкрили виновниците за КТБ, щеше да има уникален дисциплиниращ ефект . 1| 3025 |20.03.2023 Кацаров не е нарушил закона с покупката на бързи тестове за учениците, реши прокуратурата . 2| 4950 |17.03.2023 Адв. Грета Ганева за прокуратурата: При претърсването са намерили и ”пищов - легенда”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads