Реклама / Ads
42| 7416 |28.04.2021 НОВИНИ

Прокуратурата разпространи данни за мащабни действия на ГРУ у нас

.
Източник: БГНЕС
Прокуратурата изнесе данни за действията на ГРУ на родна територия, връзката между покушението срещу оръжейния търговец Емилиян Гебрев, взривовете на складове за боеприпаси в България, Чехия, престъпления в други държави и изводът, че целта на Руската федерация е да се пресекат доставки на специална продукция за Грузия и Украйна.
 

За последните 10 години у нас са регистрирани редица случаи на взривени складове за боеприпаси. Установено е сходство между четири от тях.

 

Първият е от ноември 2011 г. в района на с. Ловнидол. Взривен е склад на ЕМКО като са унищожени количества, предназначени за износ в Грузия. Собственик на търговските дружества, чиято продукция е била съхранявана там е Емилиян Гебрев.

 

Връзка има и със взривовете в с. Иганово през 2015 г. Част от продукцията там е на Гебрев.

 

На 31 май в сградата на бившия Институт по специална техника в София възниква пожар, който е бил предмет на разследване по друго производство. Тогава изгарят иззетите веществени доказателства по делото за взривовете в складовете на ВМЗ-Сопот. Пожарът не е възникнал в резултат на самозапалване.

 

Другият инцидент е през 2020 г. до Мъглиж. Взривен е склад "Арсенал" в Казанлък. Предприятието представлява стратегически обект от значение за националната сигурност на страната. И при четирите произшествия има сходство, като случаите се отличават от останалите, посочва експертиза, оповестена от говорителя на главния прокурор Сийка Милева.

 

"Не са установени конкретни причини, довели до взривовете. Липсват жертви и пострадали. Има предхождащ пожар като работната версия е, че целта е била хората да се оттеглят, за да може времевия период за гасене на пожарите да се изпълзва, за да се задействат дистанционно зарядите. Не е открита техническа неизправност или друга причина. Продукцията е била предназначена за износ за Грузия и Украйна", обяви още Милева.

 

По линия на международно сътрудничество според получената информация може да се направи връзка между инцидентът в Чехия през 2014 г., случаите в България с взривените складове, покушението над Емилиян Гебрев и извършване на други престъпления на територията на чужди държави. ФрогНюз припомня, че същите агенти на ГРУ според журналистическо разследване са участвали и в покушението над Сергей Скрипал с "Новичок".

 

"Налага се изводът, че целта на руските граждани, привлечени като обвиняеми в България, е да се пресекат доставките на специална продукция за Грузия и Украйна", завърши Милева.

 

За потенциалната връзка между инцидентите в България и Чехия се заговори след разкритията на чешките власти, че агенти на ГРУ са участвали във взривовете във Врбетице през октомври 2014 г. В складовете е имало боеприпаси на ЕМКО, а същите агенти са участвали в операцията по отравяне на Гебрев. Именно тогава се заговори за връзката с Украйна. До този момент обаче не бе ясно сътрудничат ли си българските власти с чешките разследващи и работи ли се по разкриване на тази иначе мащабна за ГРУ операция. 

 

Стана ясно, че поне шестима агенти на Кремъл са участвали, а лично се е намесил и генерал Андрей Аверянов. Подобно участие на високопоставени в ГРУ лица е рядко, което хвърли светлина върху важността на операцията. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 43| 20583 |28.04.2021 Гешев ще арестува Борисов, предрече сайт, обслужващ премиера в оставка и прокуратурата . 4| 2984 |27.04.2021 ”Правосъдие за всеки”: Незабавно да се закрие спецпрокуратурата и спецсъда. Да се въведе съдебен контрол над прокурорските откази . 7| 4093 |23.04.2021 Прокуратурата поиска ВКС да потвърди 4-годишната присъда на Марешки . 2| 3592 |22.04.2021 Прокуратурата харчи над 1 млн. лв. за нов автопарк

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads