Реклама / Ads

0| 2353 |15.04.2022 НОВИНИ

Прокуратурата три пъти се проваля с делото за фонда за лечение на деца

.
Прокуратурата три пъти се проваля с делото за фонда за лечение на деца. Това се вижда от документите в електронното деловодство на спецсъда. Досега делото беше внасяно три пъти в съда - през 2017 г., 2018 г. и 2021 г. И при трите внасяния обаче магистратите намират пропуски на прокуратурата, заради които делото й се връща за доразследване.

Разследването започна шумно през април 2016 г. с ареста на директора на фонда Павел Александров. Тогава прокуратурата обяви, че работи срещу организирана престъпна група за корупционни престъпления. На подсъдимата скамейка бяха изправени четирима бивши служители на фонда, сред които и Александров. Обвинението твърди, че те са участвали в престъпен сговор за незаконно присвояване и неправомерно разходване на средства от бюджета на фонда, за прехвърляне на задължения на фонда към НЗОК и за длъжностни престъпления. Останалите обвинени са експертите от фонда Катерина Котева, Татяна Радева и Станислава Горанова, пише още "Сега".

 

Прокуратурата твърди, че с пари от фонда са пращани лекари в чужбина - за семинари или като придружители на болни деца, въпреки че "според нормативната уредба придружител в подобни случаи може да бъде само едно лице, като на практика това е някой от родителите". Александров неправомерно е сключвал и договори на фонда с фирма за съдействие при лечението на деца в чужбина, главно в болница "Аджъбадем", Турция", смятат от прокуратурата. "Договорите са сключвани без провеждане на обществени поръчки, като на тяхно основание от бюджета на фонда през 2014 г. са изплатени 223 252 лв., а през 2015 г. - 230 096 лв. Плащанията към фирмата са продължили и след указание на МЗ да бъдат спрени, тъй като не са съобразени със ЗОП", допълват оттам. Прокуратурата настоява още, че Александров е взимал еднолични решения за изпращане на деца за лечение в чужди болници по неясни критерии и без да е посочена спешна необходимост, със средства на фонда е било финансирано и двегодишно обучение по английски и немски език на служители на фонда, при положение че в длъжностната им характеристика е записано изискването за владеене на съответния чужд език.

 

В определението на спецапелативния съд при първото връщане на делото имаше и критики включително за недовършени изречения. Съдът посочи още, че описанието на длъжностното престъпление на изобилства от повторения на цели пасажи текстове и е поднесено "толкова смислово объркано и неясно, че буквално засяга възможността на привлечения към отговорност да разбере за какво фактическо противоправно поведение е обвинен". "Изразяването следва да е прецизно, а изреченията да бъдат довършени и понятни, без липса на думи или цели фрази, отразяваща се на същностното значение на изложението", написа съдът.

 

Срещу Александров в Окръжния съд в Ловеч тече и дело за конфискация, което, според регистрите, ще има поредно заседание през май.

Адвокатът на Александров Диана Ангелова коментира преди време, че разследването срещу клиента й си е свършило работата - фондът да бъде унищожен. Според нея доказателства срещу Александров няма и за всеки лев от фонда има документи.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 2454 |14.04.2022 Прокуратурата дължи отговори не на МВР, а на обществото . 0| 2434 |14.04.2022 Прокуратурата се вживя в ролята на последна инстанция за истината. Казва кой лъже и кой не . 0| 6193 |14.04.2022 Милен Матеев: Състоянието на прокуратурата се дължи на Иван Гешев . 0| 27971 |14.04.2022 Скандално! Чатове и указания разкриват как шефове в прокуратурата контролират всички дела
Реклама / Ads
БЛОГОВЕ