Реклама / Ads
6| 3161 |03.12.2021 НОВИНИ

Прокуратурата занищи скандала в ДКК

.
Софийската градска прокуратура извършва проверка за евентуално извършени престъпления в Държавна консолидационна компания. Това съобщават от държавното обвинение. Наблюдаващите прокурори са възложили съответните действия на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, става ясно от прессъобщението.
 

Драмата с ДКК започна в понеделник, когато Съветът на директорите обяви отстраняването на Ваня Караганева заради редица нарушения, които успяла да извърши за краткото време като втори изпълнителен директор на компанията. Само ден по-късно принципалът – министърът на икономиката Даниела Везиева, поиска оставките на трима от директорския борд - Рая Каназирева, Радостин Вазов и Диляна Софиянска заради решението да освободят Караганева.

 

Министър Везиева е останала изненадана от действията на тримата членове на Съвета на директорите, които по думите й дори не са повдигнали темата преди да вземат това решение. Според нея събранието на Съвета на директорите не е било свикано по надлежен ред. Везиева определи действията на тримата директори като желание за запазване на стария модел на непрозрачна работа в ДКК и „добре подготвен компромат, целящ да дискредитира изпълнителния директор и да покаже на екипа на Министерството на икономиката, който усилено работи за създаването на прозрачни, законосъобразни и целесъобразни модели, че ние сме тук, можем да се борим срещу вашите модели“.

 

От своя страна изпълнителният директор на ДКК Рая Каназирева съобщи, че е предала папка с нарушенията на доскорошния втори изпълнителен директор Ваня Караганева в президентството, при премиера, в ДАНС и в прокуратурата. „Не зная вече кой да информирам, честно казано! Видях, че може да се информира и да се пусне до Лаура Кьовеши. Смятам тази папка да отиде и до Европейската прокуратура“, обяви Каназирева.

 

Ваня Караганева бе назначена като независим член в директорския борд на ДКК през септември от бившия икономически министър Кирил Петков, сега лидер на „Продължаваме Промяната“. В края на октомври Караганева бе преназначена вече като представител на държавата след проведен конкурс и зае поста втори изпълнителен директор. Пак тогава бордът бе увеличен с още двама нови директори и стана 6-членен.

 

Тримата членове Рая Каназирева, Радостин Вазов и Диляна Софиянска са назначени в управата на ДКК в края на управлението на третото правителство на ГЕРБ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 4812 |03.12.2021 Радев от трибуната на НС: Приоритет №1 е реформата в прокуратурата . 12| 6086 |01.12.2021 БОЕЦ: Жената до Гешев била адвокат на шеф на ТРЕЙС, докато прокуратурата разследвала фирмата за Своге . 4| 2974 |30.11.2021 Минеков сезира прокуратурата за незаконен тунел под Римския стадион в Пловдив . 17| 3629 |29.11.2021 Спецпрокуратурата отказа да образува проверка срещу Гешев по сигнал на Рашков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads