Реклама / Ads
8| 15016 |21.03.2019 ЪNDERGROUND

Прокурорският свидетел Бисер Лазов участва пряко в атаката срещу „Дунарит“ /документи/

.
Емилиян Гебрев и Бисер Лазов
Докато някой трови оръжейният търговец Емилиян Гебрев през 2015 г., основният свидетел на прокуратурата по „Делото КТБ“ Бисер Лазов помага да откраднат „Дунарит“ чрез свързаната с депутата от ДПС Делян Пеевски офшорка „Виафот“, която се оказа на адвоката му Александър Ангелов. Лазов е подписал документ, заедно с управителя на „Виафот“, с който се прави първия опит да се придобие дружеството.
 

До сега никой не е обръщал внимание на участието му в схемата, в развитието на която се стигна до международен скандал заради отравянето на Гебрев по подобие на Скрипал във Великобритания.

 

Основният свидетел на прокуратурата Бисер Лазов на 26 март 2019 г. трябва да се яви в съдебната зала, за да бъде първият разпитан свидетел по „Делото КТБ“.  Всички очакват този момент, но мнозина предполагат, че той ще намери начин да не се яви в съда. По ирония на съдбата, точно преди 4 години – на 26 март 1015 година, Бисер Лазов е в следствието. Носи 6 класьора с пълната документация на дружеството „Хедж инвестмънт“ и дава странни обяснения защо доброволно предава документи*.






Кое е това дружество?

През 2015 г. „Хедж инвестмънт“ е дружество, в което собствеността е разпределена между Корпоративна търговска банка, която държи малко под 10 % от него, EVF Internacional Ventures – 90 % и 1% има самият Бисер Лазов. По времето, когато Лазов решава, че трябва да предаде цялата документация в следствието, фирмата е управлявана от любовницата му, с която живее – Албена Андреева, която ми дава документите. „Хедж инвестмънт“ притежава капитала на друго дружество – „Кемира“, което пък държи акциите на военния завод „Дунарит“. Когато се развихрят съдебните спорове и битки за „Днарит“ през 2017 г. Лазов започва да вади различни документи, които не фигурират в описите на предадените в следствието. Още повече, че няколко съдебни решения потвърждават, че такива документи няма, няма доказателства да е имало и всички искания, които се правят въз основа на тях, съдът приема, че са неоснователни. Най-вероятно документите, които през 2015 г. не съществуват, но се появяват през 2017 г. са фалшифицирани, антидатирани или в най-добрия случая укрити от следствените органи, които обаче не питат дали е така. Дори и сега, при вече натрупана история и констатирани противоречия.

 

Какво се появява като „документ“ през 2017 г.?

След фалита и затварянето на КТБ Лазов успява да се впише като управител на „Кемира“ и заема на този пост няколко месеца. Любимата Албена ръководи по документи „Хедж инвестмънт“.

 

Вече всички научиха чие е офшорното дружество „Виафот“. Офшорката „Виафот Лимитид“ е собственик на „Виафот Инвестмънт България“, двете дружества се представляват от Роман Венев, който пък е директно свързан с Делян Пеевски чрез ИПК Родина. Съвсем скоро стана ясно, че собственик на офшорната компания е Александър Ангелов, който пък е адвокатът на депутата от ДПС Делян Пеевски. Разказвали сме ви за поредицата от странни цесии свързани с „Дунарит“, в които „Виафот“ активно и агресивно участва. До сега обаче ролята на Бисер Лазов  в този аспект някак остава „недооценена“.  

 

Припомняме, че поредицата от цесии свързани с „Дунарит“ и опита да бъде превзето предприятието беше в следната последователност: Едоардо Миролио сключва първата цесия, за да си прибере част от парите. Това става по време на  квестурата в КТБ през 2014 г. Миролио продава вземането си от „Дунарит“ на „Виафот Инвестмънт България“ през 2015 г., което пък го прехвърля на собственика си офшорката „Виафот Лимитид“. През юли 2017 г. следва ново прехвърляне на вземането към компанията „ДиПи“, което през август 2017 г. прехвърля вземането на КТБ и във същия ден, място и час, синдиците на банката Кристи Маринова и Ангел Донов харизват това вземане срещу "Дунарит"  на Държавната консолидационна компания. В този момент Емилиян Гебрев, който се бори да увеличи капитала на дружеството и да стане законен собственик, не чрез измама, а чрез реални и осветлени бизнес действия,  плаща дълга на „Дунарит“. Сагата я има подробно описана, но в нея  отново липсва участието на Бисер Лазов, а историята с отравянето на Гебрев се разчу едва сега.

 

Участието на Бисер Лазов в опита за придобиване на „Дунарит“ от „Виафот“

През август 2016 г. дружеството на Емилиян Гебрев „Емко“ получава разрешение от КЗК да придобие контрол над „Дунарит“ (чрез увеличение на капитала на прекия акционер  във военния завод - дружеството „Кемира“). Точно тук за първи път се появява „Виафот Инвестмънт България“. Опитът да се впише увеличението на капитала на дружеството със 60 млн.лв. е блокиран от няколко иска на „Виафот“ с аргумент, че разполага с договори за залог на акциите на „Дунарит“, учредени от „Кемира“, които му дават право на глас.

 

Предполагаемият договор, с който Фрог нюз разполага, е с дата на сключване  7 януари 2015 г., когато управител на „Кемира“ е Бисер Лазов. От страна на „Виафот“ подписът е на Роман Венев. Двете дружества  се оказват  с регистрации на един и същ адрес  на бул. Цар Борис в ІІІ в София. Прави впечатление, че този договор е таен, без да е ясно защо.  Разбира се такъв договор няма в описа на предадената в следствието от Лазов документация през 2015 г., въпреки, че е подписан лично от него. Кога е създаден и подписан този, неясно до колко "истински" документ, също не е ясно. Ясно е само, че Бисер Лазов участва в атаката срещу „Дунарит“ и Емилиян Гебрев и то на страната на Делян Пеевски, Александър Ангелов, синдиците на КТБ, ДКК и всички държавни институции, за които се изписа толкова много. В един момент, ако си спомняте, премиерът Бойко Борисов лично се включи в сагата.

 


.
Снимка: Първата и последната страница от договора, подписан от Бисер Лазов. Документът има подписи на всяка страница само от Лазов, но не и от Венев.

 

Вижте още : Адвокатът на Пеевски е собственик на офшорката "Виафот", която драпа да прилапа ”Дунарит”

 

Интересното в договора е, че той касае още едно дружество свързвано директно с депутата от ДПС Делян Пеевски – „БГ корпорейшън“**.  Това е дружеството, което е дало назаем над 2.5 млн. лв. на „Обединени български медии“ – издател на вестник „Преса“ и общоизвестно свързани с майката на Пеевски Ирена Кръстева. Освен това квесторите назначени през 2014 г. от БНБ в затворената КТБ - Светослав Лютов и Елена Костадинчев експресно са поискали обявяване в несъстоятелност на „БГ корпорейшън“, но пък сега и те са подсъдими за безстопанственост към КТБ и увреждане в особено големи размери.

 

Бисер Лазов подсигурява и втори вариант за придобиването на „Дунарит“, ако първият не сработи

Втората линия, по която Лазов е впрегнат да се „бие“ за получаването на „Дунарит“ е отново чрез недоказано истински документи, свързани с „Хедж инвестмънт“ и „Кемира“. Предисторията тук е, че „Хедж“ е получава два кредита от КТБ, които са предназначени и използвани за увеличение на капитала на друго дружество от военно промишления комплекс – „Авионамс“. Както знаете с помощта на синдиците на КТБ и чрез Държавната консолидационна компания държавата си прибра, на изключително ниска цена, работещото и подписалото дългосрочни договори с НАТО дружество „Авионамс“. Премиерът Борисов дори лично се похвали за сделката, въпреки, че тя грубо и безцеремонно ощети всички надгарантирани вложители, които все още си чакат парите от КТБ.

 

Отново през 2017 г., мистично се появява никому неизвестен и никъде не фигуриращ договор между „Кемира“ (Бисер Лазов) и „Хедж инвестмънт“ (Албена Андреева) с който първото дружество встъпва в дълга на второто към КТБ.  Договорът би трябвало да е подписан на 6 ноември 2014 година, но заверката му е от лятото на 2017 г. Така и никой не успява да установи реалното съществуване на такова договаряне, защото нито има данни в банката за осчетоводяването на такъв дълг, нито в кредитния регистър на БНБ има някакъв запис „Кемира“ някога да е била длъжник на КТБ. Освен това този договор също не фигурира в описа на предадените в следствието от Лазов документи на „Хедж“ през 2015 г. А както вече казахме, Бисер и Албена са в общоизвестни на всички интимни взаимоотношения.





За тези документи и какво се случва в тази посока, ще ви разкажем в следващ материал.

Опитите на Лазов и Андреева да овладеят и предадат на точно определени хора „Дунарит“ минават през още редица действия, в които участват и други свидетели на прокуратурата - Венета Николова. Тя също е пряко свързана с последните арести (7 души са зад решетките),  претърсванията на адвокатски кантори и задържането на адвокат. В петък отново ще има съдебно заседание свързано със задържането на 5 души, които от началото на януари са в ареста.

 

Разпитите в съдебната зала по „Делото КТБ“ тепърва започват и там ще се говори и за тези „сделки“. Вероятно медиите ще обърнат внимание и на тази „сюжетната линия „Дунарит““, в която участва основният свидетел на прокуратурата.   Според информация на различни адвокати по показания на Лазов, документи, които той доброволно занася на разследващите (автентичността им  е спорна и в някои случаи абсолютно не доказуема) са образувани над 50 производства. Многократно вече се появяват подправени документи за какво ли не. Лазов и компания, които очевидно са подставени лица на други интереси, намират сериозен отпор, но това не ги кара да се откажат да придобиват активи и да изпразват сметки  и каси.  Безнаказано, защото имат защита като свидетели, но това няма да е вечно, защото количеството на изфабрикувани документи започва да става фрапиращо.

 

===

** Това е „фалшив“ и измислен разчет, за да се създаде „задължение“ на „БГ Корпорейшън“ към някои фирми. Неслучайно в цитирания договор за цесия от 07.01.2015г. не е посочен
произхода на това вземане, каквато е стандартната практика в такива случаи – да се описва откъде произтича вземането. Кога и дали възмездно изведнъж това дружество става длъжник към „Виафот Инвестмънт България“ ЕООД с цели 21 232 224,69 лева също е въпрос, на който Договорът за цесия от 07.01.2015г. не отговаря. Тези машинации очевидно са станали преди 06.01.2015г. – когато е сключен договор за цесия, с който „Виафот Инвестмънт България“ ЕООД е прехвърлил на „Кемира“ свое вземане в
горния размер срещу „БГ Корпорейшън“.






* В обясненията си Лазов  Лазов заявява, че „Хедж инвестмънт“ се управлява от подставени лица на Цветан Василев, като едно от тях е Албена Андреева. По думите му, тези лица са предприели действия, които увреждат интересите на банката, тъй като дружеството е кредитополучател. Не става ясно кой упражнява натиск над тях.  Лазов лично си бил поставил за задача да смени тези лица, за да ги извади от несвойствените им ангажименти, които за тях били само формални, както и да попречи на външни фактори и сили да увреждат банката. Лазов потвърждава, че е  направил сериозни опити да смени управителния орган, като в него влезе самият той и негови фирми. Този път не бил получил разбиране от страна на банката, в лицето на квесторите й назначени от БНБ, които не поискали да си дообезпечат кредитите  с наличните активи на дружеството, което Лазов също им бил предложил. Оказва се, че точно квесторите са му попречили да влезе в управата на дружеството, като са блокирали вписването му търговския регистър. В този момент гореспоменатото подставено лице Албена Андреева, което Лазов иска да „спаси“ прибира цялата документация на дружеството и му я предава, защото той бил „единствения заинтересован акционер“, който решава че няма да предаде документите на вписания в търговския регистър управител, а ще ги предаде на следствието. Според обяснението на Лазов най-големите му опасения били, че „Хедж инвестмънт“ АД има свободни от тежест дялове в „Кемира“ ЕООД , което от своя страна няма банков кредит към КТБ, но пък е мажоритарен собственик в „Дунарит“, както и че притежава пряко акциите в „Авионамс“, които също без тежест в КТБ. Заради това можело да се създадат „изкуствено задължения“ на „Хедж“ към трети лица, които да бъдат обезпечени с тези свободни от тежест активи и те необезпокоявани да минат в трети лица съвсем законно. По този повод Лазов съобщава, че е пуснал сигнали до прокуратурата и до ДАНС.

 

След като става ясно, е именно чрез него се случва всичко това, за което той твърди, че има огромни опасения да не би да се случи, остава въпросът какво правят по този повод ДАНС и Прокуратурата?  Обясняват, че Емилиян Гебрев е ял рукола?

 

Екип Фрог Нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 10443 |15.03.2019 Само във Фрог: Човек от ръководството на плевенската полиция замесен в наркосхема, сочат свидетелски показания . 4| 11087 |12.03.2019 Свидетели на прокуратурата се изпокриха, спецсъдът нареди Бисер Лазов да се яви в залата . 8| 20013 |20.02.2019 СГС чака обяснения от Бисер Лазов откъде е намерил 1 млн. лева . 7| 13471 |19.02.2019 Продължават арестите на свидетелите по делото ”КТБ”, топят ги Бисер Лазов и Юлия Илиева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads