Реклама / Ads
2| 5219 |25.07.2018 НОВИНИ

Пропадна пътят към Кръстова гора

.
Дъждовете от последните дни актизивираха десетки свлачища в Родопите. Пътят към едно от най-големите и най-посещавани светилища у нас – Кръстова гора, пропадна.
 

Участъкът е опасен и се нуждае от спешен ремонт. Три асеновградски села са изправени пред заплахата да останат откъснати от света заради свлачище на метри от Асеновата крепост.

 

Пътят за Кръстова гора е сред най-натоварените в Родопите. На две места свлачище е погълнало около 100 метра от асфалтовата настилка и на практика липсва половината пътно платно. Свлякло се е в дерето. Мантинелите висят във въздуха встрани от пътя, който е ремонтиран с пари от държавата преди 10 години.

 

"Ако има някаква скална маса, която да се закрепи, има по-голям шанс пътят да не се откъсне. Положението е доста опасно, защото по пътя за Кръстова гора се движат големи камиони, автобуси и тирове от още две общини извън Лъки", заяви пред НТ Сашо Филев.

 

"Трябва да се изгради подпорна стена, която да спре свлачищния процес там и да се възстанови частично пътят, който е пропаднал", каза още Сашо Филев.

 

Пътят води не само към Кръстова гора и град Лъки, но и към село Борово, в което живеят 70 души и по него всекидневно минава медицинската помощ, хранителните доставки и автобуси. Ремонтът на единствения път към Кръстова гора ще струва около 300 000 лева. 

 

Свлачище подкопа и пътя към Асеновата крепост. Обявено е частично бедствено положение. Три села могат да останат откъснати от света. Това са селата Яврово, Лясково и Добралък. Изградената барикада от чували с пясък е за безопасност на преминаващите. 30 метра от едното платно вече е изядено от свлачището, а асфалтът се намира в дерето. В село Лясково 90% от хората са възрастни и самотни. Страхуват се да не се повтори ситуацията от преди три години, когато месеци наред останаха изолирани от света. 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3644 |22.07.2018 „Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в част от кв. „Кръстова вада“ . 1| 4240 |22.06.2018 Улица в центъра на Варна пропадна заради изкоп . 0| 4463 |09.06.2018 Тема ”Пътят” се падна на кандидат-журналистите в СУ . 1| 5865 |11.04.2018 Прясно ремонтираното шосе Враца - Криводол пак пропадна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads