Реклама / Ads
0| 3309 |08.09.2022 НОВИНИ

Пропищяха от мародери, бой за рибна плячка в наводнените села в Карловско

.
Източник: БГНЕС
След вълната от съпричастност и помощ за бедстващите села в Карловско, в района, пострадал от потопа, се появиха мародери. Хората се оплакват, че изчезват всякакви вещи - от метал, събиран за вторични суровини, през лопати и колички, до компютри. Освен полицията, и рокери излязоха на доброволни патрули.
 

В Каравелово жителите пропищяха от мародери. Оплакват се, че се крадат ботуши и лопати от хора, които нямат нужда от тях.


„Имаше тук една количка, хубава с гумено колело. И ми казаха на другия ден, че ми е взета”, разказва д-р Лило Копчелиев пред журналисти.


„Крадат абсолютно всичко. Нощно време полицаите и рокерите обикалят и пазят, но по собствена инициатива”, казва Мария Ненова пред Нова телевизия.


„Пробваме, опазваме каквото може. Каквото е по силите ни, правим го”, каза Пламен Петров.

 

Стотици хора пълнят кофи, чували и багажници на коли с огромни количества пъстърва от рибарник, пометен от придошлата река Стряма. Приливната вълна повлече десетки тонове риба по течението, а жадните за плячка стават все повече. Много вероятно е рибата да е замърсена, което може да причини хранителни натравяния, предупреждават потърпевшите собственици.


Някои от сдобилите се с безплатна пъстърва твърдят, че ще пълнят фризерите си, но част от хората продават рибата. Няколко мъже са опитали да разбият преграда на рибарника, за да бъдат изпуснати още тонове риба. Стигнало се е и до конфликти между бракониери, опитали се да отблъснат конкуренти.


На място е имало хора от Варна, Стара Загора и София. Всички те били със скъпи автомобили.


Валя е технолог на пострадалото рибно стопанство. Тя разказа пред камерата на NOVA, че до час след излизането й от рибарника, пъстървата става негодна за употреба ако не се обработи по специален начин и не се съхранява правилно. Тя призова хората, които вече са взели от рибата, да не я консумират, защото може да бъде токсична. „Тази риба, която е негодна за консумация, изглежда с побелели очи, тя е по-сива, мека. Личи си, че е негодна за употреба”, алармира технологът.

 

Заради набезите полицията е предложила местни жители да се включат в нощните патрули из селата. Има нужда от доброволци, които да разнасят вода и храна. Засега има храна, но все пак има нужда от още бутилирана вода, храна в консерви, спално бельо - чаршафи, завивки, възглавници, матраци. Има голяма нужда от нови дрехи, чорапи и обувки.

 

Експертиот рибарника алармираха пред журналисти, че рибата не е годна за консумация. Те предупредиха, че тази риба не бива да се купува, ако се предлага в магазини в страната.



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3446 |20.01.2022 Хората от “Захарна фабрика” пропищяха от набези на автомобилите им . 18| 9310 |01.10.2021 Хора от Световрачене пропищяха от зверските побои на Венци Боксьора. „Тук няма живот“, признават жертвите . 4| 19278 |29.07.2021 Рецидив: И други туристи пропищяха, че били бити от хижаря на „Тевно езеро“ . 7| 3838 |16.01.2020 Великотърновци пропищяха от агресивни кучета под ”Царевец”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads