Реклама / Ads
8| 3214 |05.04.2023 НОВИНИ

“Просто реторика”: Попари ли Китай надеждите на Москва за тясно сътрудничество?

.
Критиците са изтълкували погрешно отношенията между Китай и Русия. Връзката между Пекин и Москва може да не е толкова неограничена, колкото декларираха лидерите Си Дзинпин и Владимир Путин.
 

Това заяви посланикът на Китай в Европейския съюз Фу Конг в едночасово интервю за "The New York Times" преди началото европейската дипломатическа мисия в Пекин тази седмица - Урсула фон дер Лайен, както и френския президент Еманюел Макрон отпътуваха за Китай. 


Европейските лидери се борят да балансират дълбоките си търговски връзки с Китай на фона на американския натиск за затегнат политиката си, особено в светлината на продължаващата в Украйна война. Китай се опитва да се представи като посредник, настоявайки, че зачита териториалната цялост на Украйна, като същевременно подкрепя някои от наративите на Москва за войната.


Само три седмици преди Русия да нахлуе в Украйна, президентите Владимир Путин и Си подписаха съвместно изявление, обявявайки, че "няма ограничения“ за приятелството между техните страни. По думите на Фу Пекин не е на страната на Русия във войната и някои хора "умишлено тълкуват погрешно отношенията им". По думите му заявката за приятелство "без ограничения" не е нищо друго освен реторика. 

 

Това потвърждава прогнозите на учените от Института за изследване на войната, които малко след последната срещу между Си и Путин заявиха, че вероятно китайският президент е бил значително по-резервиран, отколкото Путин се е надявал и поетите ангажименти са по-скоро едностранчиви. 

 

Фу каза, че Китай не е предоставил военна помощ на Русия, нито е признал нейните усилия да анексира украински територии, включително Крим и Донбас.


Пекин не е осъдил инвазията, каза той, защото разбира твърденията на Русия за отбранителна война срещу нахлуването на НАТО и защото правителството му вярва, че "основните причини са по-сложни“, отколкото казват западните лидери.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 3440 |05.01.2023 Иванов: Готови сме за третия мандат. Но това не значи “просто някакво правителство” . 7| 3550 |05.12.2022 Еврокомисарят по външните работи попари Нидерландия. Май има двойни стандарти . 9| 5653 |23.11.2022 Трифонов попари ДБ и ПП: Ех, Ице... старата любов ръжда не хваща . 20| 6325 |22.11.2022 ЕК пак попари енергийния министър: Не можем да преработваме и продаваме руски петрол

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads