Реклама / Ads
17| 2786 |15.08.2024 НОВИНИ

Протест и контрапротест в центъра на София за спорния закон срещу ЛГТБ пропагандата

.
Протест
Протестиращи срещу промените в Закона за училищното и предучилищното образование се събраха под прозорците на президентството. С тях се забранява пропагандата на нетрадиционна сексуална ориентация в рамките на учебните заведения.
 

Протестът е под надслов: "Вето на закона на омразата", въпреки че стана ясно, че държавният глава е обнародвал промените. Протестът протича при изключително засилено полицейско присъствие.

 

По същото време в центъра на София, на отсрещната страна,  се провежда и контрапротест, организиран от "Възраждане" под надслов: „НЕ на джендър пропагандата! Да на нормалността!".

 


.

 

Забрана за пропаганда, популяризиране или подстрекаване по какъвто и да е начин – пряко или косвено, в системата на образованието на идеи и възгледи, свързани с нетрадиционна сексуална ориентация и/или определяне на полова идентичност, различна от биологичната, прие парламентът на 7 август.

 

Държавният глава Румен Радев е подписал указа за обнародването на промените в Закона за предучилищното и училищното образование, с което е изразил отношението си към тях, съобщи по-рано днес прессекретариатът на президента.

 

Забрана за пропаганда, популяризиране или подстрекаване по какъвто и да е начин – пряко или косвено, в системата на образованието на идеи и възгледи, свързани с нетрадиционна сексуална ориентация и/или определяне на полова идентичност, различна от биологичната, прие парламентът миналата седмицата. Това се случи с гласувани на две четения в едно заседание промени в Закона за предучилищното и училищното образование, внесени от парламентарната група на „Възраждане“.


„Нетрадиционна сексуална ориентация“ са различни от общоприетите и заложените в българската правна традиция схващания за емоционално, романтично, сексуално, чувствено привличане на лица от противоположни полове", записа Народното събрание. Текстът подкрепиха 135 депутати, против бяха 57, а осем се въздържаха.

В понеделник 7038 подписа от граждани и 76 неправителствени организации бяха внесени в администрацията на президента, с искане държавният глава Румен Радев да наложи вето върху промените в Закона за предучилищното и училищното образование. Инициативата е на Фондация „Будителките“ и Младежка ЛГБТ организация „Действие“.

Комисарят на Съвета на Европа по правата на човека Майкъл О'Флеърти заяви в понеделник, че е "дълбоко обезпокоен" от приетия миналата седмица от българския парламент закон срещу "пропагандата" на ЛГБТ+ в училищата и призова президента Румен Радев да не го подписва.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 2666 |15.08.2024 На Марс откриха вода, а у нас водната криза затяга примка на половин България, някъде я пускат само на четна дата . 1| 3615 |15.08.2024 Откриват мегапроект в Симитли, който осигурява 5000 работни места . 28| 3652 |15.08.2024 НАТО се готви за война: 500 хиляди войници към днешна дата са в повишена бойна готовност . 2| 2287 |15.08.2024 Генерал Сирски: Украйна създаде военно комендантство в окупираната част от Курска област

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads