Реклама / Ads
31| 2859 |15.08.2024 НОВИНИ

Протест ще иска вето върху забраната на ЛГБТ теми в училище

.
"Няма да мълчим и няма да търпим!", посочват организаторите на протест, който днес ще иска вето върху промените в Закона за предучилищното и училищното образование. С тях Народното събрание на практика забрани да се говори по ЛГБТ теми и въпроси в училище. Демонстрацията ще се проведе на 15 август от 18:30 часа около Фонтана пред Президентството.
 

"След скандалната новина, че Народното събрание прие Закона на омразата на две четения в един ден, вече има внесен нов законопроект, който иска да наложи още повече репресии – до 10 000 лв. глоба и две години лишаване от правоспособност на учителите, обвинени в "популяризирането по какъвто и да е начин, пряко или косвено на идеи или възгледи свързани с нетрадиционна сексуална ориентация и/или определяне на полова идентичност различна от биологичната", посочват организаторите - Феминистки мобилизации, Български фонд за жените, Феминистка библиотека и ЛевФем.


"За отрицателно време видяхме рекордна мобилизация в София и Варна, организират се протести срещу закона извън България, достигат ни послания на солидарност от наши съмишленици от Румъния, Полша, Великобритания и други. Пращаха се масово писма до депутати, а за няколко дни се събраха над 7000 подписа за искане на вето от президента. Учители, родители и ученици също излизат с позиции срещу закона. Тук сме, все повече ще ставаме и няма да се предадем, докато не сложим край на този закон, веднъж и завинаги!", посочват организаторите в социалните мрежи.

 

"Мракобесието продължава – но ние също!", категорични са те.

 

Извън естеството на забраните, насочени към ЛГБТ общността, законът трябва да се гледа и от друга важна гледна точка - той повдига сериозни съмнения, че е създаден по руския модел на идентично законодателство. Веднъж започне ли една държава да ограничава нечии лични права, това винаги отваря възможности за следващи и следващи репресии.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2732 |14.08.2024 АКФ: Стоянов не може да идентифицира полицаите, замесени с Нотариуса. Имената им били само с инициали... . 2| 2503 |14.08.2024 Опит за проникване в бази на НАТО в Германия, има подозрения за саботаж . 0| 2283 |14.08.2024 След пожара във Воден - 40 кметове искат сами да активират системата BG-ALERT . 20| 3234 |14.08.2024 Проф. Слатински: Курск не е цел, а средство. Очаквам събития в Крим - дните на един мост ми се струват преброени

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads