Реклама / Ads
0| 2406 |18.08.2024 НОВИНИ

Протести, режими и безкрайно бедствено положение. Как се живее без вода?

.
За поредна година безводие мъчи през летните жеги жителите на десетки села във Великотърновско и Габровско.
 

През лятото живущите по селата се увеличават двойно и тройно, а пресъхналите чешми правят ежедневието им нетърпимо.

 

По думите на Емил Тодоров, кмет на едно от едно от засегнатите села – Хаджидимитрово, през последните години са инвестирани около 800 000 лв. в довеждат водопровод, но проектът не е довършен. 




„Участвал съм в направата на канализацията, правихме го със собствени сили, след което оттогава до сега ремонт по трасето не е правено, прави се ремонт, само където избият тръбите в селото, и дотук“, коментира жител на с. Стрелец.

 

Йордан Дойнов е кметски наместник на Керека и още шест селца, в които през лятото живеят около 400 жители, доста от тях млади семейства с деца. 

 

„В две от селата няма водоснабдяване, останалите пет села се снабдяват от язовир „Йовковци“, както и Дряново. Проблемът при нас е според народната поговорка – „Вода гази, жаден ходи“. Проблемът е в много остарялата водопроводна мрежа. От резервоара на Керека, който е 50 кубика, се снабдява и село Буковец, а денонощната консумация на Керека е около 150-200 кубика“, коментира Дойнов в ефира на bTV.

 

По думите на кметския наместник има проект за ремонт на 2 км от основния водопровод, който захранва тези села, но държавното финансиране е недостатъчно и той не може да започне. 27 са селищата във Великотърновско, които  през август са на режимно водоподаване.

 

Основната причина за режимното водоподаване е пресъхването и намалението на дебита на водоизточниците на тези населени места, както и остарялата водопреносна мрежа. ВиК „Йовковци“ в доста населени места е предприело подмяна на част от мрежата със собствени средства.

От водното дружество са осигурили това лято водоноски за всички селища, от Държавния резерв пък изпращат на бедстващите села тонове бутилирана питейна вода. Трайното решение е подмяна на амортизираната ВиК инфраструктура. От общините кандидатстват с проекти по държавни и европейски програми, но одобрението идва трудно, тъй като касае селища с малък брой жители.





В разгара на лятото 19 населени места в Област Бургас са без вода или на воден режим. Най-много са в Община Карнобат.

 

В село Венец хората са без вода вече втори месец. Подобна е ситуацията и в съседните села Сан Стефано, Сърнево и Железник.


Жител на Венец разказва, че всеки ден носи по 120-130 литра вода от съседно село.

 

Проблемите започват от 2020 г. Тогава местен жител подава сигнал до прокуратурата и за кратко има подобрение. От 2021 г. досега обаче се влошават. За последните 12 дни вода е имало общо за 40 минути.

 

Кметът на селото Веселина Дякова казва, че е намалял дебитът на извора, от който се черпи вода. Когато има водоподаване, то отива към по-ниската част на селото, а останалата е без вода.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2187 |18.08.2024 Топлинен удар: симптоми и какво да правим? . 5| 2530 |18.08.2024 Кирчо Руския, свързван с Таки, сред задържаните за престрелката в Халкидики? . 1| 2434 |18.08.2024 Почина френската кино легенда Ален Делон . 0| 2163 |18.08.2024 Ендокринолог: Около 70% от хората имат такъв генетичен терен - стигат до затлъстяване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads