Реклама / Ads
2| 5224 |29.01.2011 НОВИНИ

Протести на тютюнопроизводители

.
Източник: Булфото
Над хиляда тютюнопроизводители блокираха международния път Е-80 край Харманли около 10:00 часа тази сутрин, съобщи БНР.
 

Полиция принуди протестиращите да се изтеглят на близкия паркинг.

Протестът първоначално бил разрешен от кмета на общината Михаил Лисков, но в 23:00 часа вчера той позвънил на председателя на Асоцицияцията на тютюнопроизводителите Цветан Филев и му казал, че забранява митинга без да обясни защо.

Събитието премина при засилена полицейска охрана, като беше приеха декларация към премиера Бойко Борисов. В нея се призовава за изплащане на предвидените средства за произведен тютюн през референтния период 2007-2009г.

Тютюнджиите призоваха правителството да оказва по-голям контрол върху фирмите при окачествяването на стоката им и поискаха земеделският министър Мирослав Найденов да дойде и лично да им обясни как ще се развива отрасъла.

Протестиращите подчертаха, че протестът им не е политически и зад тях не стои ДПС.

Тютюнопроизводителите протестират срещу неизкупуването на тютюна и ниските изкупни цени.

Настояваме правителството незабавно да започне изплащане на предвидените национални доплащания за килограм произведен тютюн по референтния период 2007-2009 г. Средствата в размер на 143 млн. лева са нотифицирани с решение на Европейската комисия от началото на юни 2010 г., се казва в адресирано до министъра на земеделието Мирослав Найденов отворено писмо.

„Апелираме държавата в срок до 31 март да изпълни тези поети от нея задължения. Без изплащането им е невъзможно преориентиране на отрасъла към алтернативни производства в големи региони на страната, които са заплашени от демографски и социален срив”, заяви председателят на националната асоциация Цветан Филев в Харманли.

Междувременно в Хаджидимово се проведе друг протест с участници от Гоце Делчев, Гърмен и Сатовча, като утре той може да прерасне в гражданско неподчинение. Тютюнджиите обвиняват управляващите в липсата на воля да се решат проблемите в отрасъла. Те посочиха, че могат да започнат да отглеждат зеленчуци, но трябва да бъде създадена база, която да изкупува продукцията им.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4761 |26.01.2011 Цв. Караянчева: От ДПС подстрекават тютюнопроизводителите . 22| 5315 |25.01.2011 ДПС се готви да оглави протеста на тютюнопроизводителите . 7| 4806 |24.01.2011 Протест на тютюнопроизводителите блокира път Е-80 . 2| 5337 |19.01.2011 Стачка на тютюнопроизводители даде първата жертва

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads