Реклама / Ads
51| 16315 |25.05.2021 НОВИНИ

Жива верига пред ДАНС: Протестиращи искат указ за освобождаване на шефа на ДАНС

.
Източник: БГНЕС
Жива верига пред ДАНС! Ако вътрешният министър Бойко Рашков не дойде тук до 30 минути, блокираме булеварда и му искаме оставката. В България сега има двувластие. Ако Бойко Рашков не дойде до 30 минути тук, значи се разиграва цирк. Това е посланието на хората от протеста, който се провежда пред Държавна агенция „Национална сигурност“ в момента. Исканията им са всички данни за незаконни СРС-та да бъдат предадени на гражданите, тъй като имали информация, че се унищожава информация, свързана с тях.
 

„Бойко Рашков, ако не го е страх от ДАНС, да дойде тук. Ако не дойде, ще държим сметка и на президента. Защо партиите от протеста не са тук? Къде е Мая Манолова, къде са хората на Слави?“, попита Росен Миленов от името на протестиращите.

 

„Исканията са три - влизане от служители, разследващи полицаи на МВР, изземване на сървърите, запечатване на служебните каси. 30 години тук се събират така наречените икономически досиета и политически на прехода, с които се управлява държавата“, уточни той.

 

„Подменя се вотът на гражданите. Разследващи полицаи, ние ще ги придружаваме, за да има прозрачност. Чакаме полицията. И, ако имат желание, правозащитните органи да влязат, за да предотвратят националните предателства. Тук ви казвам е фабрика за създаване, съхраняване, използване по най-груб начин на компромати, с които се подменя вота на гражданите. Ние назначаваме зависими хора, които с тези компромати ги управляват“, каза още Росен Миленков.

 

„Не сме тук, за да правим шоу. Огледайте се - всичко е потънало в корупция. Трябва да имаме срам пред децата си. Нека бъдем единни срещу тези, които ни грабят и мачкат“, зоват протестиращите.

 

„Ние не сме терористи! Терористите са вътре! Стига лъжи - не сме маймуни. Няма да мръднем от тук, докато тази врата не се отвори и не ни пуснат вътре“, настояват те.

 

„Искаме възмездие и наказателен процес за онези, които затриха България“, се чува от протеста.

 

Пред Държавна агенция „Национална сигурност“ се появиха обаче и недоволстващи заради блокадата на бул. "Черни връх". „Сега, когато сме извоювали някаква победа, нямаме право да проваляме този служебен кабинет. Ако искате бъдеще за България, излизайте на улицата, защото този служебен кабинет има нужда от нашата подкрепа“, обърнаха се демонстрантите към тях.

 

„Господа полицаи, моля вземете мерки и отстранете хората, които провокират протеста“, зоват те.

 

Пред ДАНС скандират „Мафия!“, „Предатели!“ „Мутри, вън!“, а демонстрантите вече образуваха жива верига и блокираха булеварда. Майките от „Системата ни убива“ и отец Дионисий също са там. На място има полицейско присъствие. Дионисий настоя за указ за освобождаване на шефа на ДАНС от президента Радев. Протестиращите настояха да се даде информация за подслушваните политици.

 

Хората настояват да бъдат включени пряко по телевизиите, както това беше сторено с брифинга на ГЕРБ. Те обясниха, че медиите манипулативно представят исканията на протестиращите.  Скандират още: „Гешев позор! Оставка и затвор!“.

 

Към 16 ч на протеста се появи и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Тодор Стоянов. Запитан от журналисти дали присъства в качеството си на протестиращ или в качеството си на заместник-министър:

 

„Благодаря най-накрая, че на площада се появиха микрофони. Защото на 116-ия ден всички вие, които в момента държите микрофони и снимате, изчезнахте. И ако искате да проведем някакъв разговор, първо бих ви запитал къде бяхте цяла зима. Хора, елате и защитете крехката демокрация, която беше извоювана на 4 април. Елате, ние сме тук и ви чакаме“.

 

Припомняме, че миналата седмица ген. Атанас Атанасов от „Демократична България“ хвърли бомба и обяви, че има данни, че 32 политици от „Има такъв народ“, ДБ и „Изправи се! Мутри вън!“ са били подслушвани от звено „Вътрешна сигурност“ на МВР, ГДБОП и ДАНС. За следени политици потвърди пред Фрог и служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков. Той заяви и че спрямо премиера ген. Стефан Янев също е било прилагано СРС.

 

По-рано днес обаче от Спецсъда отрекоха да са издавали разрешение за прилагането на СРС спрямо настоящия премиер.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3284 |25.05.2021 Министър-председателят се срещна с посланика на Израел . 12| 3249 |25.05.2021 Георги Кадиев: Има всички предпоставки ”БСП за България” да подобри резултата си на изборите . 3| 3451 |25.05.2021 Бобоков застава пред спецсъда . 25| 9458 |24.05.2021 Проф. Минеков: Има заровени мини. Не са били платени предизборните награди за някои творци

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads