Реклама / Ads
13| 13853 |20.05.2021 НОВИНИ

Атанас Атанасов хвърли бомба: ГД "Вътрешна сигурност" използвала СРС извън МВР

.
Бомба в ефира на Българското национално радио хвърли съпредседателят на “Демократична България” ген. Атанас Атанасов. В три звена на специалните служби е било извършено подслушане на политически дейци с цел контрол и следене. Едно от тях е ГД “Вътрешна сигурност” в МВР, което по закон има право да следи единствено служители вътре в министерството, но не и извън него.
 

"Злоупотреба със СРС с политическа цел, за да бъдат контролирани и следени дейци, които са противници на доскорошната власт на Борисов са били извършвани в три звена на спецслужбите. Едното е “Вътрешна сигурност” на МВР. Другите две са в ГДБОП и ДАНС. Така че Рашков да предприеме действия и да се направи щателна проверка в тези три звена и тази информация да бъде публична", призова ген. Атанас Атанасов.

Той заяви, че случилото се има общо с вчерашната акция в Пловдив, а основната цел е да бъде спасен от уволнение директорът на "Вътрешна сигурност" Стефан Банков - най-верният човек на главния прокурор Иван Гешев вътре в МВР.

 

"Тази структура трябва да бъде проверена от господин Бойко Рашков. Нека да се види по отношение на кои лица са били прилагани СРС в последните 3 месеца. От изминалата седмица по кои оперативни дела е извършено унищожаване на материалите, придобити чрез СРС? Каква е работата на “Вътрешна сигурност” на МВР да прилага СРС по отношение на лица от политическите партии и водачи на листи?", пита още ген. Атанасов.

 

“Самозабравили са се тези хора начело с Борисов и последните години са вършили безобразия, които да бъдат демаскирани и българската общественост да разбере с какви средства и методи е крепена властта на Борисов. Да се поиска от прокуратурата да започне разследване и да се търси наказателна отговорност, макар че и тя е участвала. Публичност и прозрачност трябва да се даде на тези скрити механизми за крепене на Борисовата държава”, обясни още Атанасов.

 

Атанасов коментира и хипотезата за подчинение на службите на президента Румен Радев. В момента се твърди, че чрез рокадите структурите, които са били верни на Борисов” са обект на така наречения “тих преврат” и съвсем скоро е възможно лоялността да се прехвърли към “Дондуков 2”. Според съпредседателя на “Демократична България” към настоящия момент по една или друга причина България е президентска република, защото се управлява от назначено от държавния глава правителство.

 

“Крайно време е след 11 юли да се осъществи чл. 1 от Конституцията и ние да бъдем парламентарна република, както е записано. Тотален противник съм на промени - имаме традиции в това отношение. Парламентът трябва да е основният орган, който се избира пряко от народа”, обясни още Атанасов.

 

По думите му, за да има прозрачност на следващите избори напълно необходимо е Борисовата държава да бъде демонтирана. Това изисква още хора от репресивния апарат да бъдат освободени от постовете си - наложително е да бъдат освободени почти всички областни управители, смята още бившият шеф на Националната служба за сигурност.

По повод излезлите в отпуск шефове на ДАНС и ДАР, които първо не се явиха при служебния премиер Стефан Янев, а след това се явиха, но той отказа среща с тях, Атанасов отбеляза, че "тяхната съдба е решена и ще приключи до няколко дни".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 3993 |20.05.2021 Атанас Атанасов: Борисовата държава трябва да бъде демонтирана, за да има прозрачност на изборите . 18| 20195 |18.05.2021 Атанас Чобанов: Връзка с Йордан Цонев излиза от една от фирмите, получили кредит от ББР . 14| 8532 |15.05.2021 Атанас Атанасов, ДБ: Това, че УМБАЛ ”Александровска” има близо 70 млн. лв. дълг скоро ще стане публично известно . 24| 6957 |14.05.2021 Ген. Атанасов: Служебният кабинет действа мудно, назначаването на човек на Орешарски е странно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads