Реклама / Ads
7| 6011 |29.04.2009 НОВИНИ

Протестират студенти, работници, фармацевти, бизнесмени...

.
Протести Източник: Вяра Йовева, Frognews.bg
Четири протеста се вдигат в София и страната днес. На жълтите павета пред Народното събрание се събират недоволни от бездействието на властите по отношение на убийствата на млади хора.
 
Повод е пускането на свобода на задържаните за бруталното убийство на студента Стоян Балтов. По този повод неговият брат Борислав заяви, че ще се скрие, защото може да му се случи нещо лошо.
Протестиращите настояват за справедливи процеси и присъди в законовия срок. Гневът на младите хора е насочен и срещу предложението на депутати от управляващото мнозинство да се забранят демонстрации и шествия пред държавни институции, за да не им се пречи на работата.

Стоян Балтов, Радостина Евтимова, Кирил Въжаров, Васил Александров, Мартин Борилски... Това са само част от жертвите на възцарилата се в страната агресивност. Убийства стават всеки ден, по различни поводи, на улицата, в къщи, пред очите на много хора. Реакцията на властта е последваща, а не изпреварваща, липсва сигурност, категорични са лидери на студенстки организции, които днес излизат пред парламента.

Към протестните шествия днес ще се присъединят и еколози, които вчера протестираха срещу посегателствата върху природата в Рила и Иракли.

Фармацевтите в цялата страна също се вдигат на предупредителен протест. На символичен 15-минутен протест с часа вода ще излязат в 12 часа аптекари от цялата страна. Причина за недоволството е новият договор със Здравната каса и влизането в сила от 1 юни на новия позитивен лекарствен списък. Според представителите на гилдията новите условия поставят фармацевтите и гражданите пред редица затруднения. Много от пациентите с хронични заболявания като диабет или сърдечно-съдови заболявания ще имат проблеми с намирането на лекарствата. Фармацевтите са гневни, защото няма никаква яснота по какъв начин ще се прилагат новите правила.

Протести ще има и срещу политиката на банките в България, които затвориха кранчето на кредитите. Недоволството идва от високите лихви по кредитите, които стават непосилни за връщане, както и спирането на финансовата подкрепа за малкия и среден бизнес, които остават без оборотни средства и са принудени да уволняват служители или да фалират.

За пореден път на улицата излизат и работниците от „Кремиковци”. Те искат заплати и някаква гаранция от страна на държавата за комбината. До момента всички обещания на министър Петър Димитров, че преговорите за нов собственик на гиганта са в завършваща фаза, се оказаха балон, недоволстват синдикатите.

Прогноза: Властта няма да обърне внимание на протестите. Отделни нейни представители ще обяснят пред медиите, че всичко е ОК, че се водят разговори, вземат се мерки, ще се изкажат и съболезнования към почернените семейства. Властта се интересува от предизборната кампания и от шансовете си да е отново на влъст, от преговорите за газа в Москва, от новия административен комплекс, който ще се строи. Протестите не я интересуват. Затова ще ги забранят пред важни сгради и места, за да не й пречат.
Забрана е реакцията срещу недоволството.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4991 |11.02.2009 "Спрете да крадете" - скандират пред парламента студенти, майки, еколози . 4| 4914 |25.09.2008 И в Стара Загора протестират срещу покушението над журналист . 0| 4750 |19.04.2008 В Пекин протестират срещу Франция . 6| 5520 |17.01.2008 50 протестират срещу визитата на Путин, 500 ги пазят

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads