Реклама / Ads
41| 12138 |14.07.2020 НОВИНИ

На живо - протестите срещу властта: Шум и викове ”Оставка!” пред МС /снимки и видео/

.
Източник: FrogNews
Започва шести ден от антиправителствените протести в столицата. Десетки хиляди граждани искат оставката на правителството и скандират ”Мафия” под прозорците на властта. Десетки хиляди изпълниха площада.
 

След двучасов престой пред сградата на Министерския съвет протестиращите тръгнаха по бул. ”Дондуков”, минаха покрай храм-паметник ”Св. Александър Невски” и се движат в посока Орлов мост. Шествието премина покрай сградата на Народното събрание, след което се върна отново в района на така наречения ”Триъгълник на властта”.

 

Към момента обстановката е спокойна. Остава засиленото полицейско присъствие в района. На първите редици са полицаи с жилетки "Антиконфликт". Жандармеристите също са в готовност.

 

На протеста е и архимандрид Дионисий. Ето какво каза пред протестиращите духовникът:

 

"Братя българи, не знам дали всички тук сте вярващи и къде е вашата принадлежност, но всички сме заедно заради отечеството. Имаме дълг към децата и предците си. Нека всички бъдем заедно в тези дни - това е абсолютно задължително. Не съм допускал, че е възможно онова, което стана преди шест дни. Не трябва да предаваме Господ в този момент. Бъдете единни. Не сме на протест, а на парад на почтеността".

 

При смяната на караула на гвардейците пред Президентството протестиращите избухваха в бурни аплодисменти. Чуваха се възгласи "Българи юнаци!".

 

Пред входа на бившият Партиен дом е опънат огромен плакат с надпис "Мутрите вън". Чуват се и познатите възгласи "Всеки ден ще е така до оставката".


.

.

.

.
Снимка: Забелязано в София, Facebook

.

.

.


.

.

.

.

.

.


.

 

На протеста бяха разобличени представители на партия "Атака". Това бе направено от организаторите на протеста. Те заявиха, че нито една партия няма да възседне протеста. Множеството от хора освирка разобличените атакисти.


.

.

.

.

.

.

Организаторите на протеста непрестанно се шегуваха с твърединята на прокуратурата и МВР, че присъстващите на демонстрациите са получили пари от Васил Божков и Цветан Василев. Адвокат Николай Хаджигенов, който е един от организаторите на протестите накара всички, взели пари от бившия хазартен бос, да вдигнат ръка. Площадът пред Министерския съвет се изпълни с вдигнати нагоре ръце. Случи се същото и на върпос колко от присъстващите са получили пари от банкера Цветан Василев - отново всички вдигнаха ръце, а след това последва бурен смях.

 

"Тук съм защото цялата власт се е сраснала в едно. Така е 10 години вече - откакто упрявлява Борисов. Не подкрепям Радев, не подкрепям Нинова. Искам да се махне Бойко и да има демокрация", заяви един от протестиращите пред "Свободна Европа".

 

Припомняме, че правителството вече няколко дни категорично отказва да си тръгне от властта. Основните мотиви за това са наближаващата икономическа и социална криза, предизвикана от епидемията от COVID-19, както и липсата на алтернатива. Самият премиер Борисов заяви, че опозицията ще "счупи държавата".

 

Междувременно продължават и протестите в други части на страната. В социалните мрежи се появиха клипове от Бургас. Вижда се, че по улиците на морския град стотици хора искат оставка на кабинета "Борисов 3". През последните няколко дни демонстрации има и в Ямбол, Плевен, Русе, Варна, Пловдив.

 

Ден 5ти, Варна протестира

Posted by Нова Варна on Tuesday, July 14, 2020

 

 

 

Posted by Каузата е България on Tuesday, July 14, 2020
 

Варна, 1500 човека още в първите минути на протеста:

Posted by Nickoletta Elenkova on Tuesday, July 14, 2020

ФрогНюз припомня, че напрежението ескалира драстично след опита за десант с гумена лодка от страна на бившия правосъден министър Христо Иванов, който се опита да акостира на плажа в парк "Росенец". Той обаче бе посрещнат от гардове на НСО, които го избутаха.

 

Последва остра реакция, а напрежението драстично ескалира след решението на прокуратурата да влезе в сградата на Президентството, за да арестува двама служители от администрацията на Румен Радев. Граждани се стекоха пред фонтана, за да защитят институцията. Те бяха категорични, че има безпрецедентно погазване на Конституцията.

 

След въпросните действия избухнаха огромни протести. Вълната не стихва шести пореден ден. В началото имаше и сблъсъци в полицията. Твърди се, че протестиращите са платени. Кобинетът "Борисов 3" тиражира версията за организирана атака от страна на опозицията. Голяма част от демонстрантите обаче се разграничиха от политическите формации и заявиха, че искат промяна. На протестите има и много млади хора.

 

Вчера демонстрации имаше и пред МВР, където Христо Иванов и симпатизанти на "Демократична България" поискаха оставката на вътрешния министър Младен Маринов.

 

Все повече хора се събират на жълтите павета. Под прозорците на властта вчера застанаха над 30 000 души.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 6831 |14.07.2020 ЕК подкрепи протестите в България . 11| 8718 |14.07.2020 ”БОЕЦ”: Само посмейте! Гешев с обвинения и арести на журналисти се опитва да смаже протестите . 15| 20721 |14.07.2020 Проф. Пламен Киров след позицията на САЩ за протестите: Борисов трябва да реши какво ще прави в бъдеще . 79| 8128 |13.07.2020 Американското посолство подкрепи протестите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads