Реклама / Ads
0| 2869 |06.10.2022 НОВИНИ

Противоепидемичните мерки в страната остават в сила до 12 октомври

.
Източник: Снимката е илюстративна
Противоепидемичните мерки в страната остават в сила до 12 октомври. Това става ясно от заповед на Здравното министерство, която влиза в сила от днес (06.10.22 г.). С документа се въвеждат някои правила, които ще са в сила една седмица.

Мерките предвиждат задължително носене на предпазни маски в лечебни заведения, специализирани институции за предоставяне на социални услуги и в социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни. Изключение се допуска за деца до 6-годишна възраст.  

 

Всички хора, които не са от едно семейство/домакинство, когато се намират на открити обществени места, на които има струпване на хора, трябва да спазват физическа дистанция от 1,5 м. 

 

Работодателите и ръководствата във висшите учебни заведения имат ангажимент да проветряват редовно помещенията и да осигуряват дезинфекция. Не трябва да се допускат на работа или в университета хора с прояви на остри респираторни болести (повишена температура, главоболие, хрема, кашлица, затруднено дишане и други). 

 

При възможност и по преценка те ще трябва да организират и дистанционна форма на работния процес (надомна работа/работа от разстояние) и/или работно време с променливи граници или работа на смени. 

 

В обществените и търговските обекти е задължително да може да се осигури дистанция от метър и половина, както и да има поставени дезинфектанти на входовете. 

Задължително остава и провеждането на ежедневен филтър в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в социалните услуги от резидентен тип за деца и възрастни за наличие на потребители и персонал с клинични симптоми за COVID-19 и отстраняване на персонала от работа до установяване на диагнозата и клинично оздравяване.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2836 |05.10.2022 Прокурор Георги Иванов: Нека да видим дали политиците ще спазват и уважават законите на страната . 0| 2642 |04.10.2022 НСИ: Има региони в страната, в които всеки трети човек е на 65 или повече години . 1| 2776 |03.10.2022 Куп закони могат да препънат страната ни да получи 700 млн. лева по Плана за възстановяване . 0| 2397 |02.10.2022 Съмнения за опити за търговия с вот в различни региони на страната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads