Реклама / Ads
12| 5900 |01.08.2024 НОВИНИ

Проучване на експерти: Ядем сирене с над 60% вода, тровят ни с бързозрейки

.
Сирене с мноого вода
Проучването е на „Активни потребители” и се провежда за седми път. Тествани са 36 марки, които се продават на българския пазар. 15 от тях, или 42% от тестваните сирена, са били с водно съдържание до 60 на сто, твърди изследването. Което означава, че изпълняват изискванията по регламент. При останалите тествани марки обаче, общо 21 на брой, съдържанието на вода е било над 60%.
 

Според наредбата, ако в един хранителен продукт водата е над 60%, но са спазени технологичните правила за производство, на етикета трябва да бъде написано, че това е “саламурено сирене с повишено водно съдържание”. Но в конкретния случай на изследваните сирена такъв надпис на етикета не е имало.

 

В семейството на Веска любимата вечеря е шопска салата. „Шопската салата, разбира се, синът ми много обича и аз съм длъжна да направя“, казва тя.

 

А за шопската салата е нужно хубаво сирене. Веска се научила с годините да различава качествения продукт от некачествения. Но не винаги е оставала доволна след отваряне на опаковката. „Действително вече нямаш и избор, ти когато си го взел”, посочва още Веска.

На 500 километра на изток от магазина на Веска – в село Изворско, се намира мандрата на Златина. Оглежда крави и произвежда сирена от над 7 години. „По български стандарт – със стартерна култура и с мая“, споделя тя.

 

Златина показва резултатите за водно съдържание на сиренето, които са около златния стандарт – 55%. „Ние го реализираме предимно на фермерския пазар във Варна.Търси се и се харесва“, посочва още тя по Нова телевизия..

 

На пазарите можем да попаднем и на друго. „Бързозрейките, това всъщност е жаргон на индустрията и означава сирена, които, вместо да зреят, както се полага към 45-50 дни, те се пускат на пазара обикновено след едва няколко дни“, разказва Сергей Иванов от „Активни потребители”

 

Резултатът – по-високо съдържание на вода и по-малко мляко. Иванов разказва с какви здравословни проблеми можем да се сдобием след консумацията на такова сирене. „Хранително натравяне, освен това в тях се развиват и химически процеси, получават се токсични вещества“, казва още той.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2309 |01.08.2024 Израел потвърди за ликвидирането на военния лидер на Хамас Мохамед Дейф . 5| 5750 |01.08.2024 Евростат: Най-ниската минимална работна заплата в ЕС е в България – 477 евро . 1| 2462 |01.08.2024 Проф. Радка Аргирова: COVID-19 не е престанал да мутира, той е в състояние на еволюция . 1| 2370 |01.08.2024 Надал намекна, че кариерата му може много скоро да приключи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads