Реклама / Ads
0| 2570 |10.01.2023 НОВИНИ

Проучване: Над 50% от децата влизат в социални мрежи поне 5 пъти на ден

.
Източник: личен архив
Над 50% от децата влизат в социални мрежи поне пет пъти на ден. Това показва проучване на Държавната агенция за закрила на детето и Черноморска академия за сигурност проведено с 1273 ученици в шести, седми и осми клас на територията на община Варна.

Освен използването на социални мрежи близо 70% от децата са в интернет пространството всекидневно между един и три часа. Почти 100% от децата сърфират през мобилен телефон.

 

Изследването показва, че 55% от учениците играят в мрежа с хора, които не познават. 66% са получавали покани за приятелство от непознати, 22% споделят, че поканите от непознати са за срещи на живо с тях. Към 21% от децата са отправяни предложения за подаръци от непознати. 34% познават хора с фалшиви профили в социалните мрежи. Същият процент анкетирани признават, че самите те са обиждали други деца онлайн.

 

Положителна тенденция е, че се увеличават учениците, които са запознати с настройките за поверителност – над 80%, 62% от децата споделят, че обсъждат с родителите си как да сърфират безопасно.

 

Близо 77% от децата ще се обърнат към родителите си, ако се почувстват застрашени или тормозени онлайн. 14% от запитаните са били жертви на кибертормоз, като 9% от тях споделят, че този вид тормоз продължава, въпреки че са сигнализирали компетентните институции.

 

Близо 90% от учениците разбират за тормоз в онлайн пространството публикуването на снимки и видеа, които могат да ги злепоставят. Половината от анкетираните деца прибавят към това и изнудване за нещо, както и разпространяване на слухове.

 

Повече от половината деца, участвали в проучването – 552 са попадали в чат, в който се използва нецензурна реч, 493 са били свидетели на грубо поведение онлайн, 230 деца споделят за обиди относно външният им вид.

 

Всички са посочили, че следват най-вече актуалните за тях инфлуенсъри и ютубъри.

Проучването сред учениците на територията на община Варна за безопасност в интернет е второто, което Държавната агенция за закрила на детето заедно с Черноморска академия за сигурност реализират. Миналата година такова беше проведено и в София.

 

Според анализ на Черноморска академия за сигурност, предоставен на ДАЗД, между двете проучвания се отчита положителна тенденция и нарастване с 4% на родителите, които се грижат за настройките за поверителност на децата си.

 

Увеличение с 6% се наблюдава и при децата, които заявяват готовност да говорят с родителите си и да сигнализират, ако има опит да бъдат тормозени онлайн. Отчита се и близо 4% по-малко деца жертва на онлайн тормоз, сравнение с данните от преди близо година.

 

Като една от причините за тези числа, Черноморска академия посочва в анализа си програмата "Киберзащитници", която е с участието на Държавната агенция за закрила на детето. Тя е създадена да повиши информираността на обществото за превенция на кибертормоза срещу деца в мрежата.

 

През настоящата година предстоят проучвания с деца по темата за кибертормоза и в други области на страната.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3269 |06.01.2023 Руският олигарх Абрамович прехвърлил яхти, самолети и имоти на децата си, за да избегне санкции . 2| 2786 |04.01.2023 Подеха подписка за изселване на семействата на децата, убили мъж за шише ракия . 0| 2613 |21.12.2022 Папа Франциск призова: Помислете за децата в Украйна, които страдат заради войната . 0| 2545 |19.12.2022 Проф. Тодор Кантарджиев: Бум на варицелата, децата да се ваксинират

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads