Реклама / Ads
1| 4852 |15.12.2011 НОВИНИ

ЕС проверява ограниченията за наши работници

.
Държавите от ЕС могат да удължат временната забрана за български и румънски работници с още 2 години или до декември 2013 г., ако известят комисията до 31 декември 2011 г. за наличието на "сериозна заплаха" за трудовите им пазари. ЕК обаче ще провери аргументите на всяка държава, поискала да удължи с още две години ограниченията за работа на българи и румънци. Това предупреди еврок
 

 

Той призова страните, които ограничават достъпа на работници от двете страни до трудовите си пазари, да прекратят рестрикциите. По думите на еврокомисаря политиците и медиите в тези държави трябва да положат повече усилия да обяснят на гражданите, че мобилността на работници е взаимно изгодна, особено в условията на криза.

 

Еврокомисар Андор представи изследване за социалната ситуация в Европа, според което България е най-бедната държава в Евросъюза, следвана от Румъния.

 

Европейският парламент гласува резолюция, според която всички държави членки трябва да премахнат бариерите на пазара на труда за българи и румънци.

 

Резолюцията, предложена от ЕНП, социалистите и демократите, АЛДЕ и Зелените, призовава държавите членки да отменят всички преходни мерки и да допуснат български и румънски работници на трудовите си пазари до края на 2011 г. Този призив повтаря апела от резолюцията от 25 октомври за свободата на движение на работници в ЕС.

 

Неотдавнашни данни на Евростат показват обаче, че работниците от Румъния и България не оказват значително влияние върху равнищата на заплатите и на безработицата в държавите домакини. В края на 2010 г. работниците от Румъния и България, пребиваващи на територията на друга държава членка, възлизат на 0.6% от цялото население на ЕС.

 

Австрия, Белгия, Франция, Германия, Ирландия, Италия, Люксембург, Малта, Холандия и Великобритания все още ограничават достъпа на български и румънски работници до своите трудови пазари.

 

Испания също има ограничения за румънските работници до декември 2012 г. заради сериозни смущения на пазара на труда в страната, за което е получила одобрението на комисията.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 8614 |02.12.2011 Проверяват фирми ощетявали „Мини Марица Изток” . 5| 5907 |02.12.2011 Спецченгета проверяват НКЖИ за далавери . 5| 6615 |23.11.2011 Евроексперти проверяват съдебния комфорт на братя Галеви . 3| 4754 |14.11.2011 Проверяват язовири и диги по заповед на М.Найденов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads