Реклама / Ads
9| 5724 |01.02.2010 НОВИНИ

Проверяваме здравния си статус в мрежата

.
Днес изтича и друг важен срок за самоосигураващите се - да променят вида на осигуряването си. Източник: Вяра Йовева
Всички граждани могат да проверяват здравния си статус чрез сайта на НАП на адрес www.nap.bg безплатно от днес.

Досега тази информация можеше да се ползва чрез информационната система на Националния осигурителен институт. Проверката на здравния статус ще става по същия начин, както и до сега - с въвеждане на единен граждански номер и код за спам контрол.

От НАП предвиждат да дадат съгласие на всички заинтересовани институции да поместят в техните сайтове връзка към новата електронна услуга. До месец от НАП обещават да предложат автоматизирана услуга чрез информационния си център, чрез която с набиране на ЕГН на клавиатурата на телефона ще може да се провери здравният статус.

Ако се окаже, че здравните ви права са прекъснати, трябва да погасите дължимите вноски, за да си ги възвърнете. Промяната обаче ще бъде отбелязана в интернет чак след седмица. Затова - ако някой се нуждае от спешна медицинска помощ и иска да ползва здравните си права по-рано от седмицата, в която ги е възстановил, той ще трябва да изиска специално удостоверение от данъчната служба.

От тази година минималната здравна вноска за самоосигуряващите се е 16,80 лева вместо досегашните 10,40 лева.
От 2010 г. са в сила законови промени, заради които нови 380 000 самоосигураващи се българи губят здравните си права. Досега без право на здравна помощ бяха само хората, които не са внесли най-малко три вноски в рамките на една година. Сега обаче правата си ще изгубят и хората, които имат непогасени три вноски през последните три години, а не само за 12 месеца.

Днес изтича и друг важен срок за самоосигураващите се - да променят вида на осигуряването си. Те могат да изберат дали да се осигуряват единствено във фонд „Пенсии", или и във фонд „Общо заболяване и Mайчинство". Вариантът на осигуряване, който те са избрали, ще важи за цялата година.

Повече информация за задълженията за подаване на декларации и плащане на задължения гражданите могат да получат на телефон 0700 18 700 на цената на един разговор.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5377 |01.02.2010 Б. Борисов: Продължете съдебната реформа . 5| 4854 |01.02.2010 Медици скочиха в защита на болниците . 17| 17384 |25.12.2012 Благословена да е Коледа, Бог се роди! . 12| 7506 |06.11.2010 Задържаха бандит при обир на банка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads