Реклама / Ads
8| 6163 |09.12.2014 НОВИНИ

Проверяват Чeналова и за делото "Соло" и оправданието на убиец

.
Румяна Чаналова
Етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще проверява съдия Румяна Ченалова от Софийския градски съд (СГС) и заради делото за двойното убийство пред дискотека "Соло". Това съобщи шефът на Етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров. През 2011 г. Ченалова оправда подсъдимия Илиян Тодоров и го пусна от ареста.
 
Тогава младшата съдийка в състава подписа с особено мнение, тъй като не бе съгласна с решението й. След това апелативният и Върховният съд отмениха оправдателната присъда и осъдиха подсъдимия на доживотен затвор. Той обаче вече беше изчезнал.

Илиян Тодоров е признат за виновен, че през 2009 г. е заклал Васил Александров (24 г.) и Кирил Въжаров (21 г.). Повод за проверката по случая "Соло" стана писмо от адвокат, което Михаил Въжаров, баща на убития Кирил, връчи на Ясен Тодоров в студиото на Нова тв. В писмото, написано след оправдателната присъда, адвокат Росен Райков намеква за корупция и договорка с Ченалова, ако реши делото "Соло" правилно. "Образували сме преписка в Етичната комисия. Ще преценяваме дали ще е при нас или ще отиде и в прокуратурата", каза Ясен Тодоров.

В понеделник ВСС изслуша Ченалова по сигнал на френския посланик Ксавие Лапер дьо Кабан. Той се усъмни в добросъвестността й заради дело за обявяване в несъстоятелност на фирмите "Белведере дистрибуция" и "Домейн Менада", дъщерни на френската "Белведере". Пред ВСС Ченалова обяви, че за първи път по това дело е назначила за синдик Панайот Велков. После, запитана директно дали е назначавала Велков като синдик по друго дело, Ченалова отговори, че не помни. В понеделник и СГС разпрати до медиите съобщение, в което също се твърди, че "единственото" дело, по което Ченалова е назначавала Велков, е за фалита на фирмите на "Белведере". Информационната системата на СГС обаче показва, че Велков е бил назначен от Ченалова за синдик и по делото за фалит на "БДЖ Трансимпекс" АД. Това е станало само 8 дни, преди да го назначи и по случая „Белведере". От СГС обясниха, че са проверявали само делото с фирмите на "Белведере", но в официалното си съобщение са включили и обяснения на самата Ченалова. Пак оттам казаха, че вчера сутринта тя е внесла уточнение във ВСС, че действително е назначила Велков и по делото „БДЖ Трансимпекс". Той обаче не е изпълнявал функции, тъй като след шест дни молителят е оттеглил жалбата си и производството е било прекратено.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 7192 |08.12.2014 Свидетел срещу „Килърите”: Опитаха да ме убият, има натиск и върху хора, работили по делото . 9| 4026 |05.12.2014 Подсъдим по делото „Костинброд” стана съветник на Борисов . 8| 4668 |02.12.2014 Софтуерен специалист: Изборът на съдия по делото КТБ е манипулиран . 1| 6809 |27.11.2014 Нови съмнения за нарушения при разпределяне делото за фалита на КТБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads