Реклама / Ads
0| 3708 |16.01.2024 НОВИНИ

Психолог: Всеки си затваря очите при насилие над дете, а има право да сигнализира институциите

.
Надежда Стойчева
След случая на жестокост, упражненa над 5-годишно момченце от Пловдив, която потресе цяла България и предизвика огромен отзвук в социалните мрежи - как се стигна до поредната жестокост и има ли пропуск в работата на институциите? Темата беше коментирана в ефира на NOVA от клиничния психолог Надежда Стойчева от фондация „Анимус”и адвокат Пламен Борисов.
 

„Големият проблем е, че трудно се разпознават случаите на насилие върху дете. Всеки си затваря очите, подминава го, по този начин случаите стават изключително драстични”. Това заяви клиничният психолог Надежда Стойчева.

 

„Всеки български гражданин, по Закона за защита на детето, има право да докладва, ако види или чуе за насилие върху дете. Институциите трябва да бъдат информирани – в случая отделът за закрила на детето”, каза Стойчева.

 

За случая в Пловдив адвокат Пламен Борисов заяви, че щом има дело между родителите, Агенцията за закрила на детето трябва да изготви социални доклади. „Няма как този отдел да не е знаел какво е състоянието на детето”, каза адв. Борисов.

 

„Делото е висящо, друг е въпросът, че правосъдието е бавно”, коментира още Борисов. По думите му на теория малтретираното дете в Пловдив може да бъде дадено на биологичния баща. „Бащата може да поиска привременни мерки от съда, които да включват преместване на местоживеенето на детето в Германия. Само че това нещо българският съд не го прави, тъй като се сменя и подсъдността на делото, защото то вече не е тук в България и никой не знае какво става. На практика, не съм имал такъв случай”, заяви адв. Борисов.

 

Надежда Стойчева каза още, че през 2023 г. в организацията ѝ са получили 188 сигнала за насилие върху деца. „Има координационен механизъм в Закона за защита на детето, в който полицията има строги правила, които полицията може да свърши за закрила заедно със социалните.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 57| 70865 |16.01.2024 Министър Тагарев: България ще бъде втората европейска страна, която ще получи най-съвременната версия на F-16 . 8| 4687 |16.01.2024 Дъщерята на Путин с шокиращи думи на фона на руските престъпления в Украйна. Защо възмути Германия? . 0| 4037 |16.01.2024 „Софийска вода“ временно ще прекъсне водоснабдяването в част от м. Гърдова глава и ж.к. „Лозенец“ . 4| 3828 |16.01.2024 Палестинецът Хасан Асфур обвини САЩ за войната в Газа, но призна за интерес на Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads