Реклама / Ads
28| 4401 |23.11.2020 НОВИНИ

Пулмолог: И болните са много, и здравната система изнемогва

.
д-р Александър Симидчиев
Под сериозно напрежение е поставена здравната система у нас. Всички легла са пълни с хора, които изискват високи нива от кислород. Необходимо е да се направи нещо. При всички положения по-строги мерки ще дадат ефект навсякъде.
 

Това заяви пред bTV пулмологът д-р Александър Симидчиев.

 

Според него до тук се е стигнало заради разделението в обществото на “за” и “против” и неспазване на леките мерки като носене на предпазни маски и спазване на физическа дистанция.

 

Изказването на Симидчиев дойде минути, след като здравния министър обяви намерението за затягане на противоепидемичните мерки и локдаун. Предстои правителството да разгледа предложението за затваряне на всички обекти, които не предлагат стоки от първа необходимост като храна и лекарства.

 

"Дълго време апелирах да се носи маска и да се спазва физическа дистанция, ако спазвахме тези мерки, нямаше нужда се прави каквото и да било друго. Понеже това не се случва, пандемичният процес излиза извън контрол и е необходимо да се прилагат по-строги мерки", обясни Симидчиев.

 

Според лекаря, трябва да увеличим контрола над пандемичния процес, така че да можем да изчакаме двете готови ваксини, които ще дойдат в обозрима бъдеще.

 

Според него има някои неща, които са доказани – едното е профилактичния подход.

"Това са противоепидемичните мерки – маски и физическа дистанция. Тези неща работят", заяви Александър Симидчиев.

 

"Ремдесивир е антивирусен препарат. Ясно е вече, че това заболяване протича в две фази. Първата фаза е, когато вирусът навлиза в организма и се размножава. Там симптомите са леки и хората смятат, че всичко е ок. Втората фаза е, когато се включи имунната система на висока скорост и започне да се бори с вируса. Тогава стават тежките поражения, тогава хората стават с висока температура, започна да спада кислорода. Всички неща, заради които влизаме в болница обикновено се случват във втората фаза. Ако прилагаме този медикамент късно в еволюцията на заболяването, няма да има особена полза, защото вируст вече се е намножил. Когато направим научни изследвания, виждаме, че приложението му в болнични заведения при тежко болни не работи. Тези пациенти не намножават толкова вирус, а имунната система е тази, която свръхреагира", обясни специалистът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4945 |22.11.2020 Наш лекар в Германия: Ако болните растат, системата в България няма да се справи . 6| 4443 |18.11.2020 Д-р Петър Марков: Броят на тежко болните с COVID-19 в България ще расте . 1| 3742 |16.11.2020 НЗОК удължава служебно протоколите на хронично болните . 5| 140233 |12.11.2020 Пулмолог: Това, че си ковид положителен, не значи, че животът свършва

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads