Реклама / Ads
12| 4013 |04.01.2021 НОВИНИ

Пулмолог: Първа доза от ваксината трябва да се постави на максимален брой хора

.
д-р Александър Симидчиев
Научната общност у нас се разделя по още една тема - разпределението на дозите от ваксината срещу COVID-19.
 

Великобритания направи спорно според някои предложение, с което планира да имунизира възможно най-голям хора с една доза, преди да се стигне до втората такава, както е записано в клиничните изпитания. Вчера акад. Богдан Петрунов от БАН посочи, че това не стъпва върху научна основа, но днес пулмологът Александър Симидчиев обяви - предложил е цялата доза цялата доза да се постави сега, без да се запазва количество за втората доза. Така според него могат да се ваксинират повече хора. 


“Това се прави, когато сме в условията на пандемия и по този начин да спрем пътищата за разпространение на заболяването, като дадем по-бърз имунен отговор”, посочи д-р Симидчиев в ефира на Българската национална телевизия. 


Той обясни, че останалите желаещи, ще получат дозата си при следващите доставки на ваксината като увери, че няма да бъде поставена втора доза от различна ваксина. 


“Има достатъчно научни данни, че след поставянето на ваксината се получава и клетъчен имунитет освен наличието на антитела, т.е. антителата спадат с времето, но организма се бори с вируса, което показва, че това не е единственият начин на защита на организма. Тепърва ще проверим доколко ваксините работят при българската популация", коментира пулмологът. 


Той обяви още, че предстои да стане ясно дали намаляването в броя на случаите и по-лекият натиск върху здравните заведения е трайна тенденция или става дума за “затишие преди буря”. 


“Възможно е след седмица да видим резултата от големите събирания на хора по празниците. Ако мерките не са се спазвали ще видим резултата в средата на месеца", прогнозира пулмологът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 3933 |04.01.2021 Първан Симеонов: Обицата от 2013 г. виси на доста уши . 83| 18441 |29.12.2020 Д-р Антония Първанова: Като манипулират общественото мнение, поне да избираха по-умни говорители . 17| 5790 |14.12.2020 Първан Симеонов: Българите, които се гнусят от Кубрат Пулев, се гнусят от себе си . 15| 5963 |13.12.2020 Пулмолог: Първият случай на коронавирус в България е открит в края на януари при млад човек

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads