Реклама / Ads
2| 6220 |28.02.2013 НОВИНИ

Пускат още направления за лекари

.
Личните лекарите отново да могат да превишават лимита на направленията си до 10%, както досега, предлага на надзора на Здравната каса шефът й Пламен Цеков.
 

Според методиката за 2013 г. те медиците да искат изрично разрешение от касата, ако им се налага да надвишат лимита си. Цеков обаче е категоричен, че това изискване може да падне. „Това не е проблем, щом като те са решили, че това им създава комфорт в работата им", каза той на среща с гилдията в Пловдив.

Надзорният съвет на НЗОК трябваше да заседава извънредно в късния следобед вчера, за да преразгледа бюджетите на болниците, след като преди дни стана ясно, че те са драстично намалени. От Лекарския съюз обявиха, че става въпрос за средно намаление между 15 и 30% и по тяхна преценка поне около 100 млн. лв. за болничната помощ не са разпределени през тази година.

Пламен Цеков обясни намалените бюджети с появилите се нови партньори на касата. "Новите болници не могат да реализират такъв ресурс. Населението е определен брой, лекарите - също. Едни от тях просто от едно място се местят на друго", твърди обаче шефът на БЛС Цветан Райчинов. Според него с 15-20% са намалени и талоните за специалисти и изследвания.

Касата обяви, че на лични лекари, специалисти, зъболекари и лаборанти в извънболничната помощ са разплатени общо 45,8 млн. лева за януари, което е с 25% повече спрямо утвърдените отчети (10,5 млн. лева отгоре). Болниците получават 101 млн. лева - с над 8,2 милиона повече от плана. Така извънредно налетите в здравната система пари стават близо 19 милиона. Надлимитните дейности обаче са платени незаконно, тъй като сумите не са одобрени от надзорния съвет.

От БЛС се обявиха срещу подобни компромисни стъпки и договарянето на частни и отделни условия за някои болници само за да се потуши недоволството. Според Цветан Райчинов правилата трябва да са еднакви за всички.

Райчинов обеща, че ако Цеков изтегли рестриктивните методики, на днешния протест няма да му се иска оставката. Лекарите искат да се плаща по реда от иналата година, който позволява по-голяма гъвкавост. Тогава имаше само прогнозни бюджети, а сега има и прогнозен брой болни по отделни клинични пътеки.

"Не виждам причина да подавам оставката. Още от миналата година се води диалогът за методиките за плащане на болниците. Сега ще се възползвам и ще поканя БЛС да я разгледаме отново. Методиката няма никакво отношение към лечебно - диагноститичния процес. Тя само ще помогне да се разплаща касата с болните навреме", коментира Пламен Цеков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5070 |25.02.2013 Лекари: Продължаваме с протестите . 13| 5511 |03.01.2013 Пускат втора молба за помилване на Опиц . 9| 6654 |22.12.2012 Сестрата на Борисов: Вярвайте в българските лекари! . 6| 10440 |15.12.2012 Групата на "млекарите" свързана с Брендо

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads