Реклама / Ads
41| 5629 |21.07.2012 НОВИНИ

Пуснаха фоторобот на предполагаем съучастник на атентатора

.
Израелските медии разпространиха фоторобот на предполагаемия съучастник на терориста, който взриви автобус с туристи на летището в Бургас. При инцидента загинаха 7 души, а десетки бяха ранени.
 

Изданието Енерджи Маарив посочва, че илюстрацията е взета от българската полиция, която се опасява, че въпросният мъж може да има втора бомба. Предполага се също, че вторият терорист е американски гражданин.

Снимката се разпространява сред хотелиери и рецепционисти, защото се смята, че съучастникът остава по родното крайбрежие, съобщава bTV.

По време на брифинг в петък вътрешният министър Цветан Цветанов не потвърди категорично информацията за съучастник на атентатора, той само загатна, че полицията работи по всички възможни версии, включително и по тази, че камикадзето е имало съучастник.

Междувременно американският посланик в Израел Дан Шапиро заяви, че Вашингтон ще помогне на Израел и България да разследват терористичния акт в Бургас и добави, че виновните ще бъдат изправени пред правосъдието, предаде израелският информационен сайт Ynetnews.com.

Шапиро коментира терористичното нападение в България, което отне живота на петима израелски граждани и един българин и рани други 32 души на летището в Бургас в сряда.

Посланикът поднесе съболезнованията на Вашингтон към семействата на жертвите, като добави, че САЩ си сътрудничат с Израел и България в разследването, за да гарантират, че виновните ще бъдат изправени пред правосъдието.

На въпрос дали САЩ са обезпокоени от изявлението на израелския премиер Бенямин Нетаняху, който обвини за атаката Иран посредством групировката Хизбула, особено на фона на растящото напрежение във връзка с ядрената програма на Иран, Шапиро заяви: "Израел има правото да се защитава."

Той отбеляза, че САЩ споделят решимостта на Израел да спре терористичните атаки срещу израелски граждани по цял свят, посочва БТА.

Израел е жертва и мишена на терористични атаки в цял свят и САЩ планират да увеличат усилията си в сътрудничество с Израел и други страни, за да предотвратят бъдещи нападения, каза американският още посланик.

"Терорът няма граници", подчерта той, като добави, че сътрудничеството е ключово във войната срещу тероризма. "Не мисля, че можем да коментираме засега по спецификата на разследването, но е ясно, че имаше опити през последните месеци (за нападения срещу израелци), които носеха почерка на Хизбула и Иран, и ние знаем, че те активно се опитваха да атакуват Израел в миналото", каза още Шапиро.

Междувременно говорителят на Пентагона Джордж Литъл също призна вчера, че атентатът в Бургас носи някои "някои белези на Хизбула", но не обяви изрично, че радикалната ливанска шиитска групировка е пряко замесена в бомбеното нападение.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6216 |27.04.2012 Пуснаха на свобода събирачите на дългове . 18| 7415 |02.03.2012 Пуснаха заподозряния за убийство студента Марио Дончев . 13| 4718 |23.12.2011 Пуснаха Куката; нямало доказателства за палежи . 33| 7648 |22.12.2011 Д. Гаджева: Заради пари депутатите напуснаха "Атака"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads